Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Държавата не си търси вземанията от футболните клубове, а е оставила 31 процента от училищата без спортна база", пише българското издание на авторитетното списание "Икономист". Справка от Агенцията за приходите показва, че всеки футболен клуб от така наречената елитна лига бави плащанията на своите публични задължения на обща стойност седем милиона лева. На този фон, бюджетът на спортното министерство за тази година предвижда едва шест милиона лева за програми за масов спорт.

Темата на седмичния вестник "Банкер" е озаглавена: "Как се дои летище". Дружеството е в катастрофално финансово състояние, смята новият стар директор на аерогара София Пламен Станчев. Един от примерите за източване е обществена поръчка за доставка на гуми на нови автомобили, които поне първите две години от експлоатацията нямат нужда от смяна.

"Стандарт" съобщава, че президентът Румен Радев е наредил на служебното правителство, никой да не говори повече по въпроса кого България ще изпрати в Брюксел като еврокомисар. Вестникът се позовава на информация на "Канал 3" за заседание, проведено във вторник вечерта. Другата забранена от Радев тема била за присъединяването ни към еврозоната.

"24 часа" цитира Огнян Герджиков, който заявил с ирония за вестника: "Смърт ме грози, ако говоря за българския еврокомисар".

Според анализ на вестник "Сега", озаглавен: "Защо изобщо ни е нужен служебен кабинет?", правителството на Огнян Герджиков се е провалило. "На повечето министри никой не им запомни имената, нито се разбра с какво си запълват работното време", пише в анализа.

Пациентите ще плащат близо 200 милиона лева за медицински изделия като протези и пирони, защото Здравната каса не осигурява пари за тях, пише "Монитор". Налага се родители на глухи деца да доплащат близо четири хиляди лева. Здравната каса не желае да покрива разходи и за съвременно лечение с електроди на болестта на "Паркинсон както у нас, така и в чужбина.

Липсата на диференциран ДДС върху лекарствата "изяжда" 170 милиона лева годишно, информира "Труд". Парите идват от вноските на здравноосигурените. Фармацевтичната индустрия иска облекчителен режим.

Разбиха дом на ужасите за старци в Бояна, пише "Телеграф". 80-годишни мъже и жени били гледани в нечовешки условия срещу 500 лева на месец. Социални работници и полицаи са извели 12 пациенти на така наречения хоспис, собствениците му ще бъдат глобени с десет хиляди лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!