Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

25 души от общините Николаево и Мъглиж са получили хранително отравяне

Фото: БГНЕС

25 души от общините Николаево и Мъглиж са получили хранително отравяне. 

Всички получават храна от програмата "Топъл обяд". Петима, между които и дете на година и половина, са настанени в Университетската болница в Стара Загора, те са  в добро състояние. 

Първият сигнал е постъпил снощи към 19,30 часа на дежурния телефон на Районната здравна инспекция в Стара Загора. Всичките получават храна от програмата на Агенцията по социално подпомагане "Топъл обяд", финансирана с европейски средства. 

Получилите хранително отравяне са социално слаби и предимно от ромското население. Голямата част от тях са от селата Едрево и Нова махала от община Николаево. Само двама души от мъглижкото село Зимница са потърсили спешна помощ, докарани са в Старозагорската университетска болница и до вечерта са изписани в добро състояние, заяви за "Хоризонт" доктор Душо Гавазов – зам.-кмет на Мъглиж. 

По програмата в общината обяд получават 400 души. 

Ако храната е била некачествена, контаминирана с някакви допълнителни микроорганизми – стафилококи или други, щеше да има един бум от минимум сто човека, твърди доктор Гавазов. 

Вчерашният обяд е бил от кюфтета, които най-вероятно не са били съхранени в хладилник. Инспекторите от РЗИ са взели проби от хората с хранително отравяне за микробиологично изследване. Фирмата, която доставя храната на кетъринг, е регистрирана в Сливен. Здравната инспекция предприема необходимите противоепидемични мерки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!