Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

EVN и ЕНЕРГО-ПРО предлагат на КЕВР поскъпване на тока от юли

Природният газ поскъпва с близо 30% от утре

Фото: БГНЕС

С близо 30 процента поскъпва природният газ в България от утре. Новата цена ще доведе до увеличение при парното и топлата вода между 18 и 37 на сто в различните градове.

В същото време компаниите EVN и ЕНЕРГО-ПРО са внесли в КЕВР предложение за поскъпване и на електроенергията над 2 процента от юли. Този разчет е направен преди Комисията да поиска извънредно увеличение на тока с 1 процент от другия месец. От ЧЕЗ не посочват конкретното си предложение, но обясняват, че разчета им е направен така, че да покрива разходите им. КЕВР ще се произнесе по тези стойности с решение в края на юни.

EVN настоява от първи юли токът за бита да поскъпне средно с 2.36%, което включва близо 5 на сто по-висока цена на нощната тарифа. Според изчисленията на дружеството, при условна месечна консумация на едно средно домакинство от 200 киловатчаса дневна енергия и 70 киловатчаса нощна, месечната сметка би нарастнала с 1 лев и 17 стотинки с ДДС.  В мотивите се изтъква небходимостта от средства за развитие и поддръжка на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през следващия ценови период и се акцентира върху разходите за обслужване на над 1 и половина милиона битови клиенти на регулиран пазар. Другото поскъпване, за което настоява от първи юли EVN, е на топлоенергията - с около 40% . 

Междувременно БСП излезе с декларация, с която категорично се противопоставя на непазарното повишаване на цената на природния газ. От левицата призовават Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа решението си. Социалистите настояват за персонална отговорност за поскъпването не само на председателя на регулатора Иван Иванов, но и на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!