Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Теди Папаврами свири La Campanella тази вечер със Софийската филхармония

Животът на Теди Папаврами прилича на сюжет за филм. Прeводач, писател, актьор, но най-вече изключителен цигулар, той е роден в Тирана през 1971 година. Определян като дете-чудо, Папаврами дебютира на сцената на 5, солист е на Торинската филхармония на 8, а на 11 вече изпълнява Първия концерт за цигулка и оркестър на Паганини със страховитата каденца на Емил Зауер.

Животът му се променя след гостуването на известен френски флейтист, който е толкова впечатлен от таланта на момчето, че урежда стипендия, с която то да замине за Париж заедно със семейството си. Папаврами учи в Парижката консерватория при Пиер Амойал, чете Флобер, Стендал и Достоевски на френски и ... става част от "лигата" на големите музиканти.

Успоредно с това превежда на френски именития албански писател Исмаил Кадаре, помолен е да напише автобиографична книга от голямо френско издателство, поканен е и да участва в телевизионната поредица по "Опасни връзки" на Шодерло дьо Лакло от самата Жана Моро и играе редом с Катрин Деньов, Рупърт Евърет, Настася Кински. Но важното е как свири!

Чуйте го довечера в зала "България" под палката на виенчанина Саша Гьотцел, чуйте и какво каза специално за Радио София Теди Папаврами.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!