Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Половината от излизащите днес всекидневници избират за водеща тема изчезналите тръжни документи за тунела "Железница" на магистрала "Струма". "Кражба спря най-скъпия тунел", пише "Стандарт". Според "Сега", "Криминален скандал спря търга за най-скъпия пътен проект".  "Монитор" интерпретира "За да изгуби един от кандидатите в търга, експерт открадна оферта за 250 милиона лева". "24 часа" добавя "Лиляна Павлова съобщи за прекратяването на търга".
"И кашкавалът ни фалшив", пише на първа страница вестник "Земя". Асоциация "Активни потребители" констатира много вода и много палмово масло в кашкавала на цена от 9 до 13 лева за килограм.
"Монитор" пише "Храмове печелят от икони реплики на света Богородица". По хиляда лева дневно приходи от поклонението на вярващите реализират черквите. Оригинални икони на Божията майка има само в три големи манастира у нас, подчертава вестникът.
"24 часа", в рубрика "Скандално", прави анализ на проблемната концесия на мангановата мина "Оброчище". Според вестника, ако омбудсманът Мая Манолова не беше тръгнала да брани миньорите, нямаше да бъде осветена една от най-тайнствените сделки на приватизацията от времето на премиера Иван Костов. Четирима министри на икономиката от Румен Овчаров насам са били питани кой е собственик, но отговор няма.
"Дават на съд решението за скока на газа", съобщава "Дума" на първа страница. БСП ще съдейства на Федерацията на потребителите да обжалва позицията на КЕВР. 
"Радев продължава да увърта за скандалната забрана за гласуване в чужбина", пише вестник "Сега". От изданието подчертават, че са искали няколко пъти отговор на какво основание президентът се меси в законодателството и защо е искал бързото придвижване на въпросния текст. От "Дондуков"2 са заявили, че държавният глава ще даде отговор при първата си публична изява, за което журлналистите ще бъдат информирани кога и къде ще е.
"Труд" цитира данни на Евростат, според които един час труд у нас е шест пъти по-евтин от средното равнище в Европейския съюз. Ние получаваме четири евро и 40 евроцента, докато в Дания се изплащат по 42 евро. По размер на минималната заплата, 460 лева, България е на последно място в Общността, показа още класацията на Евростат. 
"Труд" информира, че за предстоящите четири почивни дни по Великден курортите са обявили до 50 процента намаление на цените. За празниците ще има и с 22 на сто повече чужденци у нас в сравнение с миналогодишния Великден. Най-много гости ще дойдат от Гърция, Германия и Италия.
С два лева от това лято поевтинява сянката на шест плажа, пише "Телеграф". Поскъпване ще има на къмпинг "Веселие" и в курорта "Дюни". На централния плаж в Бургас вече няма да има безплатни чадъри, пише още вестникът.
По повод днешния Световен ден на здравето, председателят на лекарския съюз, д-р Венцеслав Грозев, заявява, в интервю за "Стандарт": "От години се говори за здравеопазване, но никой не прави нищо по въпроса". Според д-р Грозев, първата задача на новия министър трябва да е адекватна оценка на лекарския труд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!