Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кметът на Стара Загора предложи референдум за парк "Бедечка"

Фото: "Запазете Бедечка"

Бъдещето на парк "Бедечка" трябва да бъде решено чрез местен референдум. Това заяви на специална пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Допитването до гражданите трябва да стане не по-късно от края на май, началото на юни. Решението за провеждането му ще вземе общинският съвет.

За да се запази "Бедечка" като парк, общината трябва да отчужди частните имоти там и да обезщети собствениците им. При решение за застрояване на зелените площи, общината трябва да плати за инфраструктурата на бъдещия квартал. Затова Живко Тодоров предлага гражданите да вземат решение чрез референдум: 

Казусът е достатъчно обществено значим и той води до два пътя. И двата са свързани с бъдещи финансови разходи, затова смятам, че хората трябва да се произнесат, заяви Тодоров.

Въпросът за допитването трябва да формулира създадената временна комисия и да го внесе в общинския съвет. Организацията и провеждането на референдума ще струва на бюджета на общината около 130 хиляди лева. 7-8 дела водят собственици на земи срещу общината заради отказа да им даде строителни разрешения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!