Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ожесточена борба между четирима кандидати в предизборната кампания за президент на Франция

Фото: ЕПА/БГНЕС

Две седмици преди първия тур на президентските избори във Франция започва официалната фаза на предизборна агитация, но прогнозите за бъдещия президент са много несигурни. Последната изненада в социологическите проучвания е издигането на крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон до трета позиция в намеренията за вот.

Афишите на 11-те кандидата за Елисейския дворец вече са разлепени, но обратите, белязали предизборната кампания във Франция, ѝ отредиха непредсказуем край. До самия ден на вота се очертава остра борба между четирима.

Начело в проучванията все още е крайната националистка Марин льо Пен, макар и загубила два пункта тези дни, особено след скандалното си изказване, че Франция не е отговорна за акцията за депортация на френски евреи през Втората световна война.

2% е загубил и либералът Еманюел Макрон, дълго сочен за фаворит, след като събра симпатизанти от всички политически нюанси. Електоратът на Макрон е и най-нестабилен - близо половината от привържениците му още се колебаят в избора си.

Поредната изненада в кампанията е крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон, излетял с 6 пункта напред за няколко дни. Лидерът на партията "Неподчинена Франция", който се явява на няколко митинга наведнъж чрез холограмата си, измести съкрушително кандидата на социалистите Беноа Амон.

Меланшон е на път да изпревари и десния кандидат Франсоа Фийон според проучването на "Кантар-Софрес". Консерваторът, над когото тежи съдебно разследване, не губи надежда за победа. Вчера той събра над 25000 души на митинг в Париж.

Разликите между четиримата са близки до статистическата грешка и социологическите институти не изключват никоя версия за втория тур. Колебливостта на електората носи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!