Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Над 110 хиляди учители и непедагогически персонал са получили по-високи заплати

Над 110 хиляди преподаватели и непедагогически персонал са получили увеличение на заплатите, съобщават от просветното министерство. Повишения са изплатени в близо 2 500 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1 500 детски градини.

Една трета от учителите са получили увеличение до минимално договорените в Колективния трудов договор заплати за педагогически специалисти. Повишение над минималните заплати са взели 63 процента, или 41 000 учители. Минималната заплата, договорена с анекс към Колективния трудов договор от 2016-та година, е 660 лева. За директори на училища, детски градини и обслужващи звена договорената минимална сума е 825 лева.

Едва 23 училища не са вдигнали възнагражденията. Това е малко под един процент от всички учебни заведения. 355 учители са останали със старите си заплати. В някои училища администрацията е получила по-голямо повишение, отколкото учителите, е станало ясно на заседанието на Отрасловия съвет в Просветното министерство.

Заместник-министър Мария Гайдарова е обещала проверки по всички сигнали, които постъпват в министерството. Ще бъдат проверени и училищата, в които възнагражденията не са увеличени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!