Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Отпадна провеждането на блиц-контрола в парламента всяка първа сряда на месеца

Без парламентарен контрол по БНТ 1, решиха депутатите

НС обсъжда създаването на нови временни парламентарни комисии

| обновлено 27.04.17 13:50
Фото: БГНЕС
Парламентарният контрол вече ще се излъчва по БНТ 2, а не по БНТ 1. Това решиха депутатите, които започнаха работа с дебати по правилника на парламента. Те оставиха възможността контролът да се следи и по БНР.

От БСП и ДПС остро възразиха срещу приетото предложение на "Обединени патриоти" и го определиха като цензура.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:

За нас не е най-същественото, колеги, да ни дават по телевизор. Дават ни достатъчно. Голямата причина е, че по този начин ограничихте правото на достъп до информация на български граждани. Това е една от причините да гласувам "против".

Отпадна провеждането на блицконтрола в парламента всяка първа сряда на месеца. Депутатите приеха предложението на ГЕРБ в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, като "за" гласуваха 113 народни представители, а "против" - 83.

От "БСП за България" определиха блицконтрола като най-демократичната форма, чрез която парламентът може да изслушва премиера и неговите заместници. Депутатът Таско Ерменков упрекна:

Колеги от ГЕРБ, вие направихте голяма грешка. Вместо един път месечно да прежалите премиер и вицепремиер, за да можем да ги изслушваме тук, вие решихте да ги скриете, лишихте ни от възможността поне един път месечно да лицесъзрем премиера на Република България тук, в залата. Сега ще го видим само при заклеването и най-вероятно след това няма да имаме никаква възможност да го видим, защото вие ще сте го скриете
.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов отговори на нападките:

Най-необективно е твърдението, че Бойко Борисов като министър-председател се е крил или планира да се крие от такъв контрол, дори да се внесе искане за изслушване. Още когато в парламентарните кулоари започне да се дискутира темата, Бойко Борисов като министър-председател винаги е идвал първи в парламента
.

И Обединените патриоти определиха блицконтрола като силно пропагандно средство, а според лидера на "Воля" Веселин Марешки трябва да има много по-широк и обхванат парламентарен контрол, но не и по този начин.

Предстои да бъдат гласувани и текстове, които регламентират времето за обсъждане на всяка точка от дневния ред от 10 до 30 минути в зависимост от числеността на парламентарната група, времето за гласуване, парламентарното поведение, както и заплатите на депутатите.

Депутатите ще обсъдят и създаването на две временни комисии – едната за проучване на случаите на неизплатени заплати, а другата – за установяване на случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!