Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ГЕРБ и "Обединени патриоти" подписаха коалиционно споразумение

| обновлено 27.04.17 11:57
Фото: БТА
Минути преди връчването на мандата, в парламента ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха коалиционното споразумение. Кабинетът "Борисов" 3 ще има 17 министри и четирима вицепремиери. Решенията ще се вземат в рамките на политически съвет.

Правителството ще има един месец след съставянето си, за да направи програма за управление. Тя трябва да е съобразена с евроатлантическата ориентация на България и българското председателство на ЕС. Разпределението на министерствата ще се урежда с анекс, който също ще бъде подписан от коалиционните партньори. Очаква се анексът да бъде готов в началото на май.

Според Волен Сидеров това ще помогне за "отборната игра" във всеки един момент:

Идеята ни е, за разлика от предишната коалиция, която беше пак с партия ГЕРБ, да няма капсулиране и затваряне на отделни министерства - това е наше, това е ваше, а да се играе отборно. Именно затова и политическият съвет е мястото, където ще се обсъждат всички въпроси, стигаме до съгласие и оттам се отива в изпълнителната власт. Това е, според нас, правилното и го постигнахме и сме доволни от това, защото това означава отборна игра във всеки един момент, а не нашето министерство, вашето.

Ако министър на партия подаде оставка, същата политическа сила ще има право да излъчва нов човек. Ако това не се случи, последната дума ще е на премиера. В рамките на коалиционния съвет решенията ще се вземат с консенсус. Валери Симеонов коментира:

Това е демократичното, това е правилното. Политически съвет ще има, който ще се състои от шест човека. Няма уточнение в периодиката, но сме се споразумели. Най-вероятно ще бъде всяка седмица, така че да имаме пълна съгласуваност и консенсус по всички въпроси, които решава и Министерският съвет, и политическото ръководство на коалицията. Честито! Щастлива новина за целия български народ!

Забранено е партньорите да лобират за противоречащи на вече взети решения. Според подписаните правила промяна от общата позиция се счита за желание коалиционното споразумение да бъде прекратено.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира подписаното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти и връчения мандат за съставяне на правителство. Той заяви, че не си представя българското председателство на Съвета на ЕС и европейското бъдеще на страната с участието на националисти и евроскептици във властта:

Аз мисля, че позицията на ДПС е ясна. Ние не си представяме българското председателство на Съвета на ЕС, както и европейското бъдеще на страната с участието на националисти и евроскептици във властта. Тази позиция не веднъж сме я изразявали и тя е ясна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!