Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Временни парламентарни комисии ще проверяват случаите с неизплатени заплати и със замърсяването на водата

БСП поиска временна комсия и за магистралите

| обновлено 28.04.17 13:32
Фото: Ани Петрова, БНР

Временна парламентарна комисия ще проучва случаите на неизплащане на заплати. Тя ще работи два месеца и ще има по двама представители от политическа сила. Предложението за създаването й беше на БСП, но нейн председател ще бъде Диана Йорданова от ГЕРБ.

По-рано бяха изнесени данни, според които в Дупница над 100 шивачки от италианските обувни цехове живеят три месеца без доходи и не могат да получат заработеното. След фалита на италианска фирма, работниците от Русенската корабостроителница не са взели заплати от декември миналата година, а в Смолян над 200 души остават без доходи заради фалирала строителна фирма.  Настоява се да бъде намерено законодателно решение за създалите се проблеми.

Депутатите създадоха и комисия, която ще проверява потенциалните случаи на радиоактивно замърсяване във питейната вода в България.

ОТ БСП настояха да има още временна комисия за установяване на пропуските и нарушенията при изграждането на магистрали и пътища. Депутатът Кирил Добрев:

Стана ясно, че в АПИ са уговаряни обществени поръчки за десетки милиони. Факт е, и че неправомерно са усвоени 50 милиона лева. Факт е и, че и политическото ръководство в лицето на тогавашния министър Лиляна Павлова, е била информирана за това, което се случва в АПИ. И тук вече идва въпросът за отговорността. Ако е виновен, Лазар Лазаров ще понесе наказателна отговорност. Кой обаче ще понесе политическата отговорност? Да не стане така след няколко дена, че Лиляна Павлова да проверява Лиляна Павлова какво се е случвало в АПИ?

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова контрира, че това е опит за дискредитация:

Аз винаги съм казвала и мога още веднъж ще го кажа: умея и мога да нося отговорност за своите действия, за своята работа. Компетентните органи са тези, които могат и трябва да разследват, ако има сигнали или съмнения за нарушения. Мисля, че това е един опит да бъда дискретирана както аз, така и постигнатото от двете пралителства на Борисов в реализацията на големите инфраструктурни обекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!