Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева
Гласуват премиер и състав на правителството в 11 ч. в четвъртък. Довечера в 22 ч. – край на ретроградната мъка. Това е водещо заглавие на вестник "Труд" днес с пояснение, че и в Белия дом се доверяват на астролози и слушат планетите.
 
Процедурата утре в пленарната зала предвижда президентът Румен Радев да представи премиера Бойко Борисов.

"24 часа" добавя по темата, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов е отказал да е вицепремиер без портфейл, защото било несериозно да е вице без ресор. Останали са само уточнения за второто ниво на изпълнителната власт, но ще се спази принципът всеки титуляр да има заместник от другата партия.

Бюрократи отново бавят лечението на тежко болни деца, пише "Сега" на първа страница. Фондът за лечение отказва да плаща на частните болници у нас и неправомерно ги задължава да обявяват обществени поръчки. Изискването за обществени поръчки може да бъде отменено от здравния министър, пише вестникът.

Младоците стават все по-търсени на пазара на труда, всеки пети ръководител пести пари, като наема новаци. Това пише "Монитор". Три пъти по-евтино излиза на фирмите да наемат хора без опит, поясняват специалисти от агенции за наемане на кадри. 30 на сто от регистрираните в бюрата по труда са неграмотни, показват данни на Агенцията по заетостта.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира, че почивката на море ще е по-скъпа с 13 на сто тази година в сравнение с миналата. Хотелите на първа линия на нашия плаж са вече заети. Най-популярна за лятна почивка в чужбина сред българите все още е Гърция.
Друг специалист в туризма, Благой Рагин, обобщава в "Монитор", че за поредните почивни дни българинът е предпочел спа процедурите. 
Новата мода сред нашенци е кулинарният туризъм, най-често посоките са Пирот и Димитровград. Рагин казва и че в морските ни курорти вече са пристигнали първите чуждестранни туристи.

Случаят "Поптодорова" влиза в полския съд, информира "Телеграф". Съдът трябва да одобри или да отхвърли споразумението на бившата ни посланичка в САЩ с полската прокуратура, според което тя се е признала за виновна за кражбата и се е съгласила да плати глоба от две хиляди злоти, което е 908 лева. Вестникът припомня, че Поптодорова твърдеше, че вече е платила глобата и случаят е приключен.

В приложението си "Законът" вестник "Сега" коментира съдебния казус "Царски конюшни". Прокуратурата се биеше в гърдите как ще събори в съда заповедите на областния управител на София, с които е започнала продажбата на един от най-апетитните имоти в центъра на София, а пък се оказа, че те, по закон, са изобщо необжалваеми, пише изданието.

"24 часа" разказва за друг съдебен парадокс, но в Гърция. Двама братя от Монтана са осъдени за убийство там, единият все още е в затвора. Уж убитият от тях мъж, поляк, умира, но от естествена смърт и то в болница. Братята търсят съдействие от медиите за решаване на заплетения случай.
В интервю за "Труд" Петър Воденски, бивш генерален консул и посланик на страната ни в Турция, заявява: "Турция си позволява да повдига скалъпени дела срещу български официални представители, а ние си мълчим". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!