Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Министрите на отбраната Стефан Янев и на вътрешните работи Пламен Узунов бяха изслушани в парламента

Стефан Янев: Над 70 км от оградата по българско-турската граница все още не са изградени

| обновлено 03.05.17 13:23
Стефан Янев
Фото: БГНЕС
Над 70 километра от оградата по българско-турската граница все още не са изградени, обяви в Народното събрание служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев:
По утвърдените от МВР задания общата дължина във времето, възпрепятстващ съоръжение и прилежащ към него път, е 201 километра, от които 132 сухоземна и 69 речна. 
Към март 2017 година са изградени общо 133 километра от временното възпрепятстващо съоръжение и за доизграждане остават 70 километра и 800 метра от съоръжението, за които има сключени договори и осигурено финансиране.

300 души са задържани на българско-турската граница в периода 1 януари – 20 април. Спрямо същия период на миналата година се отчита намаление на задържаните там с почти 80 на сто. Регистриран е и спад на задържаните на изхода на българско-сръбската граница спрямо миналата година, уточни още министърът на отбраната. Той беше изслушан днес от депутатите заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов. Изслушването беше по искане на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители по повод края на мандата на служебното правителство.
На въпрос за охраната на границата и участието на военнослужещи Стефан Янев отговори:

Във въпроса, който е зададен, че има изтегляне на хора от границата – да, има такова изтегляне, но то е по-скоро резултат на вътрешна ротация на силите и то не е направено едностранно от Министерството на отбраната без консултации с МВР, напротив, става въпрос за изтегляне на един контингент от специални сили от 68-а бригада "Специални сили". Това изтегляне на тези 30 човека по никакъв начин не променя условието на охрана на границата.

Пламен Узунов

Министър Пламен Узунов подчерта, че сред акцентите в работата на вътрешното министерство е било осигуряването на нормално протичане на предсрочните избори. Узунов подчерта, че има и спад на престъпността:

Статистическите данни към 20 април 2017 година, сравнени с данните за същия период на 2016 година, очертават тенденция на спад на регистрираната конвенционална престъпност, като в същото време се отчита увеличение на разкриваемостта.


Задържаните лица при провеждане на избори са общо 32 срещу 17 през 2014, уточни Узунов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!