Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Прокуратура в Бургас се самосезира по случая с вандалския акт срещу Паметника на жертвите на комунистическия режим

| обновлено 03.05.17 18:19

Районната прокуратура в Бургас се самосезира по случая с вандалския акт срещу Паметника на жертвите на комунистическия режим, когато - навръх 1 май, трима души нарисуваха върху монумента лика на Георги Димитров с надпис на английски „Аз ще се върна“. 

След като от СДС Бургас разпространиха клипа, на който се вижда деянието, извършено около пет часа сутринта на първи май, единият от участниците беше разпознат. Жената, която се оглежда докато другите двама рисуват с шаблони със спрей лика на Димитров, е Малина Сейкова, бивш директор на вечерната гимназия, член на БСП и майка на партиен функционер. Тя обаче твърди, че просто се е разхождала:
Непознати за мен хора. Даже се бях стреснала, защото не ги знам какви са, те може би нещо са ме питали. Аз не мога сега да се сетя.

Общинският председател на БСП Николай Тишев определи случилото се като неприятен инцидент и заяви, че паметниците трябва да се пазят без значение кои са. Другарски съд няма да има, подчерта той, но добави.
Много други паметници, включително на антифашисти, на Пантеона, също са надраскани, но никой не поставя въпроса "Ама да видим сега кой го е направил", да издирим извършителите.

Костадин Марков от СДС поясни, че е редно поне да има извинение:
Защото ми изглежда много организирано. Те действаха като нинджи, за секунди буквално изографисаха другаря Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!