Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Парламентът дебатира състава на Министерския съвет

| обновлено 04.05.17 12:28
Фото: БГНЕС

В парламента започна гласуването на третото правителство на Бойко Борисов. На заседанието присъстват президентът Румен Радев, Българският патриарх Неофит, представители на вероизповеданията, на съдебната власт и на дипломатическия корпус. В НС е и цялото служебно правителство.

Пълният мандат на правителството е важен за стабилността, каза президентът Румен Радев при влизането си в парламента, преди депутатите да гласуват новото правителство:

Надявам се да има приемственост в областта на председателството на Европейския съюз, сигурността, външната политика. Силно се надявам този пробив, който извършихме, кохезионните политики – да бъдат включени като приоритети. Що се отнася да давам оценка – рано е. Ние дори още не сме видели управленската програма на това правителство. Тя ще бъде факт, надявам се. Пожелавам му успех!  Има като че ли един стремеж на всяка цена да бъдат изкарани 4 години. За мен това е важно, това е гарантирана стабилност, но не е най-важният критерий. Най-важният критерий е свършената работа.

Според Румен Радев служебният министър Деница Златева е трябвало да приеме участие в кабинета "Борисов" 3: Според мен, държавнически погледнато – да, но това вече е лично нейно решение.

Председателят на НС Димитър Главчев прочете указа, с който президентът Румен Радев предложи избирането на новото правителство. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов представи кандидатурата на Бойко Борисов за министър-председател и заяви: Убеден съм, че министър-председателят на България ще бъде изправен пред сериозни предизвикателства както в национален, така и в световен мащаб. Отговорността е огромна, но аз съм сигурен в твърдата воля и решителност на г-н Борисов, в отдадеността му, с която ще работи за просперитета на България, и за успешното представяне като председатели на ЕС. Вярвам, че заедно с екипа на МС, с парламентарната подкрепа, която днес ще получи бъдещото правителство на България, ще може действително да се постигне политическа и институционална стабилност, което е най-важно за страната ни в този труден период.

Цветанов изрази надежда, че от днес се полага началото на едно ново, по-добро бъдеще за България.

Бойко Борисов представи пред народните представители структурата и състава на новия кабинет:

По волята на българския народ днес двете политически формации – политическа партия ГЕРБ и коалиция "Обединени патриоти" – поемаме отговорността за управлението на България в следващите четири години. В името на българския народ и българската държава политическа партия ГЕРБ и коалиция "Обединени патриоти" преодоляваме различията си, вижданията по много въпроси, и постигнахме съгласие по основните приоритети в работата на съвместното ни правителство.

Борисов очерта основните приоритети на новото правителство:

Продължаваме по пътя на евроатлантическата ориентация на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване. Гарантираме успешно организиране и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС. Ще предприемем всички мерки, за да гарантираме сигурността на българските граждани и да ограничим битовата престъпност, ограничаването на нелегалните миграции, защита на националните ни граници. Ще провеждаме политики и ще прилагаме мерки за увеличаване доходите на гражданите чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Модернизацията на страната и ускоряването на растежа ще осигурят БВП от 120 млрд. лева в рамките на мандата. При изпълнение на мерките от тази програма гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лева и средна работна заплата от 1500 лева.

Ще създаваме по-гъвкави възможности за заетост и допълнителна квалификация на работещите. Ще подкрепим както растежа на икономиката, така и решаването на демографските проблеми на страната. Социалните помощи ще се обвържат със заетост. Увеличаването на минималната пенсия ще се осъществи от 1 юли 2017 година, а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 1 октомври 2017 година. Заедно с това ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати през 2010 година, със средния осигурителен доход за 2009 година.

Борисов каза, че сред приоритетите на новия кабинет също е и продължаването на политиката за намаляване на дефицита от 2017 година, като целта е постигането на балансиран бюджет през 2020-а, и още:

Запазване данъците на преките ставки и недопускане допълнителни данъчни облекчения. Ставките и прагът за регистрация по ДДС ще останат непроменени, каза Борисов и допълни, че основната цел на България е по-нататъшната интеграция в европейската финансова инфраструктура. Той заяви още, че ще се продължи водената борба със сивата икономика, като ще бъдат предприети решителни мерки в това отношение, ще се работи и по ограничаването на контрабандата. Борисов подчерта, че устойчивото нарастване на доходите е важен приоритет на новото управление.

Ръстът в икономиката, енергийната сигурност и образованието са сред основните приоритети, подчерта Борисов и обеща увеличаване на инвестициите в образованието и гарантиране на ежегоден ръст на бюджета за образование, както и удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата.

Подобряване та на здравето на нацията е стратегическа цел на управлението ни, увери Борисов и допълни още:

Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и изграждане на интегрирана информационна система.

Бойко Борисов коментира още, правителството ще положи необходимите мерки да опазване суверенитета и териториална цялост на страната.

Като един от важните приоритети той  очерта продължаване на съдебната реформа, за да се гарантира ефективна, бърза и справедлива съдебна власт. Продължава и борбата с корупцията, като ще бъде предложен нов антикорупционен закон, управлението се ангажира и с приемане на изменения в НПК.

Необходимо е приемането на нова наказателна политика и приемане на нов Наказателен кодекс. Важна политика е и въвеждането на електронно правосъдие до края на 2018 година, като една от най-силните антикорупционни мерки свързани със съдебната система.

Борисов каза още, че правителството ще продължи доизграждането на магистралите "Хемус", "Струма", Калотина – София, Южната дъга и разширението на метрото в София.

Лидерите на БСП и ДПС вече заявиха, че ще гласуват против кабинета "Борисов" 3.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!