Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Германия изясняват случай с крайнодясна мрежа в армията

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският лейтенант, който бе арестуван за подготовката на терористичен удар, е имал съучастници в армията. Това става ясно от разследването на случая, което е извикало на разпит колега на арестувания 28-годишен военен Франко А. Става дума за войник от същата рота в Елзас – Максимилиан Т. Според източници на вестник „Ди Цайт“ в казармата на Франко А. е имало малка крайнодясна мрежа, в която са членували поне петима военни.

Франко А. бе арестуван, след като го заловиха да укрива оръжие на летището във Виена. Става ясно, че е водил двойнствен живот. Представил се е за сирийски бежанец и получил статут. Живеел е в бежански дом в Гисен, като успоредно с това е преминавал и през обучения в казармата си в Елзас.

По време на разследването е открит списък с евентуални жертви на Франко. По информации на вестник „Ди Велт“ в списъка са фигурирали имена на политици като бившия президент Йоахим Гаук, министърът на правосъдието Хайко Маас, премиерът на Тюрингия Бодо Рамелов, вицепредседателката на парламета Клаудия Рот, основатеката н афондация „Амадеу Антонио“ Анета Кане, берлински леви политици, членове на еврейския и на мюсюлманския обществен съвет.

Разкритията предизвикаха бурни реакции във военното министерство. Военният министър Урсула фон дер Лайен покани на среща целия генерален щаб днес за изясняване на случая.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!