Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Печатните издания поместват репортажи от вчерашното сдаване и приемане на властта. "Няма радост в управлението", пише "Труд", като цитира  Борисов. Вестникът цитира и намеренията на отделните министри, обявени при встъпването им в длъжност. Министърът на образованието Красимир Вълчев уверява, че ще има двойно увеличение на учителските заплати. 
Според написаното в "24 часа", първата стъпка на кабинета ще е актуализирането на пенсиите, отпуснати преди 2010 г. Слави Трифонов, който протестира пред сградата на парламента вчера, е заявил, че всеки ден ще е там, докато депутатите не се заемат с решенията на референдума, иницииран от неговия екип. "24 часа" добавя свой коментар за вчерашния първи ден на новото правителство, в който се казва, че е необходимо да се продължи политиката на затягане на финансовата дисциплина и събиране на данъците и да се работи за реално повишаване на доходите на българите. 
"Сега" пише на първа страница "Горанов щедро обеща предсрочно вдигане на доходи". "Майката на нацията" ще сдобрява лагерите на Сотир Цацаров и Лозан Панов, пише още изданието по повод новия министър на правосъдието Цецка Цачева. В рубриката си "Наблюдател" "Сега" коментира: "Важната новина от новото правителство е, че хора без ден реален трудов стаж, абсолютни анонимници в професионалния живот, ръководят България. И че това стана норма". Изданието има предвид министрите Лиляна Павлова, Красимир Вълчев, Красимир Каракачанов. На първа страница, "Стандарт" пише "Вдигат заплати, рокади в АПИ". Борисов обеща три битки: с корупцията, с контрабандата и със сивия сектор и благодари на президента Радев за избора му на Илко Семерджиев за здравен министър в служебния кабинет. "Капитал дейли" коментира "Избирането на ново лице за регионален министър, при това заместник на Лиляна Павлова от предишния мандат, няма да върне доверието в Пътната агенция. Просто друг ще поеме ролята на бушона". 
"Земя" прогнозира година на протести и призовава управляващите да се смирят пред хорската бедност, а опозиционният "Дума" съобщава "ГЕРБ развъртя кадровата метла". 
"Монитор" информира, че има нови 13 депутати, сред тях е световният шампион по кикбокс Владимир Вълев с прякор Питбула, тъй като избраните преди него от варненската листа Лиляна Павлова и Красен Кралев са министри. Работещата с медиите в "Атака" Миглена Александрова ще има още един мандат като депутат след влизането на Валери Симеонов в изпълнителната власт.
"Прекупвачи надуват цените на плодовете сто процента", казва, за "Монитор" Живка Гроздева от ръководството на Асоциацията на овощарите. Тя добавя, че реколтата от череши ще е наполовина по-слаба отколкото в нормални години. 
Главният архитект на София Здравко Здравков уверява в интервю за "Труд", че ще намери баланс между градската среда и високото строителство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!