Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева
Кабинетът изненадващо поиска спиране на приватизацията, пише на първа страница вестник "Сега". Трима министри са пояснили на премиера по време на заседанието на правителството, че е време да се надгражда държавната собственост.

Водещото заглавие на "24 часа" гласи "Който взе, взе, приватизацията свърши". Според премиера на приватизацията се налага мораториум. Предстои това да бъде решено в пленарната зала със законови промени.
  
"Сега" пише и че кампанията за саниране ще увеличи обхвата си и с къщи, но в бюджета не са предвидени пари за това.
  
В интервю за "Труд" министърът на регионалното развитие Николай Ненков заявява "Закъснението е голямо с магистрала "Струма". До края на седмицата ще бъде внесена в екоминистерството оценката за въздействие на околната среда, за да се форсира изграждането на участъка през Кресненското дефиле.

Според "Труд" служебният министър на външните работи Ради Найденов бил едновременно и посланик в Германия. Той дори искал да назначи още хора в посолството ни в Берлин, докато е бил министър. "Труд" припомня, че и бившият служебен премиер Марин Райков се самопредложи за сегашния си пост на посланик в Италия.
  
"Искат скок на газа с 4,22 на сто от 1 юли", пише "Стандарт". Ако държавният регулатор одобри предложението, то цената на горивото ще надмине 41 процента увеличение от началото на годината.
  
"Дума" информира, че БСП е за смесена избирателна система и за намаление на размера на партийните субсидии. Изданието цитира коментар на председателя на Социалистическата партия Корнелия Нинова, след като ГЕРБ внесе в парламента законопроект за изцяло мажоритарна избирателна система и партийна субсидия от един лев вместо 11 лева на глас, както е сега.
  
Според водещата тема на "Монитор" всеки ден Федерацията на потребителите получава десетки жалби срещу качеството на услугата на топлофикациите, както и за раздути сметки. След голямата авария в София през февруари компенсациите, обещани от "Топлофикация", за някои са стотинки, оплакват се други абонати. До 5 юли трябва да получим изравнителните фактури за изминалия отоплителен сезон, информира вестникът.
  
"Морето изяде плажа на Варна", пише "Телеграф". Необходимо е да се ремонтират бреговите съоръжения, за да не изчезне плажната ивица, алармират концесионери. Най-застрашена е северната част на бреговата ивица, която намалява всяка година.
  
"Шезлонгът и чадърите поскъпват с два лева", съобщава "Монитор" дни преди официалното откриване на летния сезон по Южното Черноморие. Там се очакват с десет процента повече туристи в сравнение с миналото лято.
  
От пристанищата държавна собственост само Варна е на печалба, пише "Капитал дейли", като се позовава на отчети за първото тримесечие на Министерството на транспорта. На загуба са пристанищата във Видин и в Русе, както и в Бургас. Една от причините е студеното време.
  
"Верните кадри отново на власт", пише "Земя" по повод извършените вчера от правителството назначения на старите областни управители на ГЕРБ, както и на заместник-министри и директори на важни постове като "Митници" и БДЖ.
  
Всички вестници днес коментират номинацията на Мария Габриел за еврокомисар и цитират отзивите на политици както у нас, така и в Брюксел.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!