Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

БСП обвини управляващите в лобизъм

Обединените патриоти внасят предложение за бързи поправки в Закона за опазване на земеделските земи

Фото: БГНЕС

БСП обвини управляващото мнозинство в лобизъм заради внесени промени в Закона за опазването и ползването на земеделските земи, както и че управляващите  се готвят да разрешат безконтролно строителство по Черноморското крайбрежие.

Заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов заяви, че с поправките ще се разреши безконтролно строителство по черноморското крайбрежие, а предложението е било внесено за по-малко от 24 часа след заседанието на Комисията по земеделие от вчера.

Българската социалистическа партия отказа категорично да подкрепи внасянето на този текст днес за разглеждане на заседание на Народното събрание, но доколкото разбрах намеренията, този текст ще бъде внесен в сряда. Няма никаква предварителна оценка какви обекти, какви терени засяга предлаганото законодателно изменение, посочи Жаблянов.

Той каза още, че БСП ще бъде "против" този начин на приемане на законите в българския парламент, когато за 24 часа минават текстове, които уреждат частните въпроси на няколко компании или на няколко лица

Трябва да опазим българското Черноморие, категоричен беше Жаблянов. БСП настоява да се проведе обществена дискусия преди обсъждането на проекта в пленарната зала. 

Депутатът от Обединените патриоти Христиан Митев нарече политическо изказаното от представителя на БСП мнение за предложените промени в Закона за земеделските земи. С уговорката, че не е член на земеделската комисия, юристът обясни, че няма как да посочи точно за какви имоти става дума:

Какво очаквате? Някой да дойде от БСП и да ви каже, че поправката не е лобистка. Ще има да чакате! Не знам за морето защо смятате, че има толкова много земеделски земи.

Митев очаква промените да бъдат гледани в залата още следващата седмица.

Бързането идва заради това, че инвеститорите няма да се справят с проектите си в указания сега срок, обясни  депутатът:

Какво значи да го спешим? Вие влезли ли сте в сайта на Народното събрание - да видите колко законопроекта има внесени? А направили ли сте си труда да проверите колко комисии са заседавали и са си написали докладите по тези законопроекти, които са внесени?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!