Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Петима депутати ще напуснат Изпълнителното бюро на БСП

Партията има и нови заместник-председатели

| обновлено 14.05.17 18:12
Корнелия Нинова
Фото: БГНЕС
Петима депутати напускат Изпълнителното бюро на БСП, реши Националният съвет на партията по предложение на лидера на партията Корнелия Нинова. Това са: Красимир Янков, Весела Лечева, Иван Ченчев, Стоян Мирчев и Александър Симов. Мястото си в Бюрото запазват Драгомир Стойнев, Крум Зарков, Стефан Данаилов и Валери Жаблянов.

Предложението за промени в Бюрото, което включваше изваждането на повечето от членовете му, които са депутати, не срещна одобрението на всички и предизвика напрежение в партийните редици. Според Атанас Мерджанов разделянето на постовете е "нонсенс". Бившият председател на БСП Михаил Миков също бе критичен:

Смятам, че това е погрешен подход, защото трябва да има връзка, защото народните представители са също политици, когато участват в политическия орган и участват във вземането на решения, са много по-ангажирани в тяхното изпълнение.

По-рано Красимир Янков определи предложението като рисковано:

Рискове да се скъса тази връзка и да има разминаване между политиката и решенията в Народното събрание. Понякога има решения, които трябва да бъдат взети и в самата парламентарна група, и тогава тежат мненията и аргументите на членовете на ръководството на партията.

Самата Нинова заяви, че в БСП не се е създало напрежение заради идеята ѝ социалистите, които са депутати, да се разделят с постовете си в ръководство на партията.

В оперативното ръководство на партията има и три нови лица – Атанаска Тенева, която е на място на  освободения Георги Гергов, Владимир Москов и Апостол Димитров. Бившият служебен вицепремиер Деница Златева възстанови членството си в Бюрото.

Националният съвет на партията избра и заместник-председатели на формацията. Това са Кирил Добрев, Деница Златева, Владимир Москов и Стефан Данаилов. Данаилов ще отговаря за публичните политики, Владимир Москов – за местната власт, Кирил Добрев ще е по партийната дейност, а Деница Златева – по международната политика. Вяра Йорданова беше избрана за секретар на партията.

Изборът на новите заместник-председатели и разпределението на ресорите им срещна съпротивата на част от залата. Георги Божинов заяви:

Срамувам се от този сценарий, от хората, които го отстояваха. Това е унизително за моята партия. Председателката беше поела ангажимент към определени хора, че ще им осигури постове без гласуване и цялата процедура беше как да стане така, че да няма тайно гласуване.

На свой ред Кирил Добрев коментира:

Няма как да няма мост между парламентарната група и Изпълнителното бюро. Около 30 души в новото Народно събрание са родени след 1980 година. Това е едно ново поколение политици, на които искам да дадем шанс да се развиват, и с моето оттегляне в парламента ще влезе човек, който е роден именно през тези години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!