Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон поема поста от предшественика си Франсоа Оланд

Фото: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон поема днес президентския пост от предшественика си Франсоа Оланд на церемония в Елисейския дворец.

Под овациите на симпатизанти и благосклонната усмивка на предшественика си Франсоа Оланд новият френски президент Еманюел Макрон прекрачи прага на Елисейския дворец. Предаването на президентския пост преминава "в приятелска обстановка", както Оланд обеща за наследника си - негов бивш съветник и министър. Традиционният поверителен разговор, в който Макрон, най-младият френски президент, е посвещаван в държавните тайни, със сигурност е белязан от тежки теми: тероризмът, сигурността, френските военни сили по света.

Следващият етап в церемонията е прокламирането на изборните резултати от председателя на Конституционния съд Лоран Фабиюс. Новият президент ще получи традиционното огърлие на Почетния легион, преди да поздрави Републиканската гвардия като главнокомандващ армията.

Първите очаквани действия от Макрон утре ще бъдат посещение в Берлин и обявяването на новия премиер на Франция.
След напускането на Елисейския дворец бившият президент Оланд ще устрои кабинета си наблизо. Засега той не е заявявал намерение да се оттегля от политиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!