Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Реакции след смъртта на бившия германски канцлер Хелмут Кол

| обновлено 17.06.17 11:50
Фото: ЕПА/БГНЕС

Продължават световните реакции след кончината на бившия канцлер на Германия Хелмут Кол, определян като архитекта на германското обединение. 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Кол е "помогнал за определяне на курса към историческия процес на политическа и икономическа интеграция в Европа. Американският президент Доналд Тръмп го нарече "приятел и съюзник, който е бил „не само баща на германското обединение, но и поддръжник на Европа и транс-атлантическите отношения". Почит към бившия канцлер отдаде и последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов
Без капка съмнение това беше една изключителна личност, която ще остави своя отпечатък в историята, заяви бившият съветски президент. Агенциите припомнят как преди 27 години Кол и Горбачов постигат споразумение единна и свободна Германия да бъде част от НАТО.
Новината за смъртта на бившия канцлер застигна Ангела Меркел в самолет на път за Рим, където тя ще се срещне с папа Франциск. Тя нарече Кол „големият късмет на германците“ и заяви:
Хелмут Кол беше велик германец и голям европеец. Двете основни задачи на германската политика през последното десетилетие потвърдиха постиженията на Хелмут Кол - обединението на родината ни и съюзяването на Европа. Хелмут Кол разбираше, че двете са неразривно свързани.
Меркел почете и ролята, която Хелмут Кол изигра за откриването й за голямата политика. Той промени из основи живота ми и без него аз днес нямаше да съм тук, посочи Меркел.
Премиерът Бойко Бориов написа в личния си профил в Туитър послание на английски език по повод кончината на  Кол. В превод то гласи: „Сърдечни съболезнования към семейството на #HelmutKohl. Невероятно влиятелна и важна фигура за съвременна Европа“. 
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев  също изказа искрени съболезнования по повод кончината на Кол в адрес до председателя на Бундестага професор Норберт Ламерт, съобщиха от парламентарния пресцентър. В писмото Главчев пише:"Хелмут Кол изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и обединението на Германия. Той посвети живота си на укрепването на демократичните институции в своята страна и извън нейните граници. Той завинаги ще остане канцлерът на единството, по време на чието управление Германия беше обединена".
Разделяйки се с Кол, германците отбелязват и годишнина от събитията на този ден през 1953 г., когато тогавашната Германска демократична република е изправена пред срив. Хиляди работници протестират срещу икономическите и социални условия в ГДР. В Източен Берлин въвеждат извънредно положение и за потушаване на вълненията са изпратени танкове. 
През 2014 г., на премиерата на книгата си "От загриженост за Европа" самият Хелмут Кол заяви:
Виждал съм добри и лоши времена и никога не съм спирал да вярвам в Европа. Винаги съм бил убеждаващ и убеден европеец. И винаги ще се боря за Европа, за мир и свобода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!