Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Възстановяват джем сешъните на Банско джаз фест

Фото: pixabay.com
Точно след четирийсет и шест дни курортното градче Банско ще стане за поредна - 20-а година столица на джаза. За разлика от всички предишни издания, този път фестивалът ще излезе извън установените дати: 8 - 13 август и ще започне официално на 5, а финалът ще бъде на 12 август.

Има и една предфестивална вечер, която е на 4 август, за която е предвиден концерт на Йълдъз Ибрахимова и Биг бенд Благоевград и солисти. По думите на създателя и организатор на джаз феста, д-р Емил Илиев: идеята на тазгодишната програма е всеки член на семейството да открие своята музика - джаз, поп или рок.

След известно прекъсване джем сешъните на Банско джаз фест се възстановяват. Това съобщи днес на пресконференция създателят и организатор на фестивала д-р Емил Илиев, който изказа и специална благодарност на тромпетиста Михаил Йосифов, с чието съдействие става факт всичко това.

По думите на Мишо Йосифов, който от година е и преподавател в Музикалната академия, джем сешъните са възможност за срещи не само на младите, но и на утвърдените музиканти с техни колеги от световната сцена.

А иначе извън тази приятна новина, и тази година фестивалът в Банско ще даде сцена на музиканти от различни страни: Германия, Унгария, България, Италия, Холандия,Франция, Грузия, Великобритания, Швейцария, Сърбия. В програмата на 20-то юбилейно издание участват както изпълнители, гостували нееднократно през годините, като буги вуги пианистът Аксел Цвингербергер, Урош Перич, Кенди Дълфър, Васил Петров, Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Спагети суинг, но и такива, които ще бъдат в Банско за първи път. Сред тях са Пати Остин и Тбилиси Биг бенд.

С още интересна информация за фестивала - чуйте от Даниела Бенишева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!