Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Всички централни вестници пишат днес за изводите от проверката на Агенцията за безопасност на храните за двойните стандарти в стоките. "Монитор" акцентира- "Еврофирми ни мамят със салами с вода". Половината от храните тук са по-скъпи, отколокото в по-развитите страни на Европейския съюз. Шоколадът в българските магазини е с по-малко мляко, а маргаринът е с десет процента по-постен.

Приходите и печалбите на компаниите растат, пише "Капитал дейли", по данни на Агенцията за приходи. Нарастването на приходите е с 1,5 процента, а печалбите - с 6 на сто. Данните са за 2016 г.

"НДК се превърна във второ Белене", коментира вестник "СЕГА".  Спорещите страни са еднакво виновни и за управлението на дружеството, и за закъсняващата подготовка на европредседателството. Добрата новина е, че кирливите ризи излизат на показ, обобщава изданието. "Дума" помества интервю с бившия директор на НДК Христо Друмев, който заявява "Казусът с НДК е блестящ пример за безконтролната корупция в България".

"Земя"
цитира становището на Държавния департамент на Съединените щати "България не се справя с трафика на хора". В тазгодишния доклад на американското външно министрество се отправят препоръки към правитеството, като например да се положат повече усилия в разследването, съдебното преследване и осъждането на трафиканти. Необходимо е да има ефективни присъди за доказано виновни и повече помощ за пострадали от трафик жени и деца.

Двама роми пребиха полицай в магазин в село Борован, пише "Труд". Полицаят от управлението в Бяла Слатина е нападнат след спор с двамата мъже, разследвани преди време от него. От полицията не съобщават подробности, освен че нападателите са арестувани, единият бил криминало проявен. "24 часа" обаче допълва, че и двамата са с дебели криминални досието и след ареста били освободени, а прокуратурата в Бяла Слатина е завела срещу тях дело за средна телесна повреда.

"Телеграф" съобщава за решението на Комисията за защита на конкуренцията да глоби лидера на партия "Воля" Веселин Марешки.  Фирмата му трябва да плати почти 500 хиляди лева. Мотивът за решението е същият като обвинението, заради което Марешки се отказа от депутатския си имунитет, а именно, че е той и негови сътрудници притискали собственици на аптеки да заявяват при тях доставки за лекарства.

Монашески братства от Пернишко се събраха на нощно бдение навръх днешния Петровден, информира "Стандарт". Те са в слабо известен, но много красив манастир, изграден наскоро на мястото на обител от 17-ти век. Става дума за Одранишкия манастир, до който има аязмо с лековита вода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!