Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Инвестиционните разходи на правителството продължават да изостават, пише "Капитал дейли". Данните са на Министерството на финансите за края на първото полугодие. Освен това, декларираният излишък в бюджета е един милиард и 740 милиона лева, докато миналата година по това време излишъкът е бил над три милиарда лева.

"Правен гаф заплашва да блокира обществените поръчки", пише "Сега" на първа страница. Предупреждението е изказано на дискусия, посветена на усилията на управляващите да облекчат административното обслужване с по-бърза електронизация. От правителството обаче не са осигурили единна електронна платформа и това води до риска всяка обществена поръчка, обявена от 1 юли нататък, да бъде оспорена в съда.

Изданието "19 минути" предупреждава, че в Народното събрание е внесен от ГЕРБ проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който не е преминал през обществено обсъждане. По подобие на внесените промени в Административно-процесуалния кодекс, и тези текстове са без оценка за въздействие и без преглед за съответствие с европейското законодателство. Предложенията целят ускоряване на наказателното производство.

В интервю за "24 часа" министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочва,че е възможно още тази година да бъде обявен търг за доизграждане на АЕЦ „Белене“. Ако процедурата по приватизация не завърши с успех, то тогава ще се разгледа вариант за изграждане на седми блок в АЕЦ Козлодуй, добавя министър Петкова.

"Дума" цитира телевизионно интервю на бившия енергиен министър Румен Овчаров, който прогнозира, че частна атомна електроцентрала няма да има. Според него към проекта за приватизация на АЕЦ „Белене“ няма интерес.

"Разследване разкри международен канал за Сирия, Ирак, Пакистан, Афганистан и Конго; България в оръжеен трафик с дипломатически полети", това е водещото заглавие на "Труд" днес.

Ако партия "Демократи за силна България" не освободи централата си на столичната улица "Кърниградска" до 14 юли, ще се наложи това да стане с полиция, информира "Монитор". СДС, АБВ и "Движение 21" също имат предупреждения да освободят заеманите от тях държавни помещения.

Добре запазена средновековна крепост край варненското село Аврен е на път да се превърне в поредната туристическа атракция от ранга на Перперикон, информира "Телеграф". Според специалистите от Историческия музей във Варна, крепостта "Петрич кале" е добре запазена, за нея има данни от началото на 12-и век.

"Стандарт" помества подробен репортаж за археологическото лято. Министерството на културата е предвидило два милиона лева, или два пъти повече от парите за миналата година, за разкопки, реставрация и консервация. Една от задачите на археолозите е да разберат дали има таен тунел до крепостта Баба Вида.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!