Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Няма нужда от нови заеми тази година", пише "Труд", като цитира председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В своя Фейсбук профил, заместник-председателят на управляващата партия е написал, че държавният дълг е намалял след изплатен, на 7 юли, заем от почти два милиарда лева. Намаляването на дълга води до намаляване обема на лихвите със 79 милиона лева годишно, а , освен това, в бюджета има излишък, пояснява Цветанов. 
След Асеновград, и Смолян се вдигна на бунт, пише "Телеграф". "Роми пребиха младеж заради момиче", допълва вестникът. 27-годишен мъж е в тежко състояние, с опасност за живота, пребит с тояги от роми. Преди побоя над него, мъжът нападнал двама мъже, на 21 и на 23 години, с юмруци, защото те задявали 15-годишно момиче. 
"Стандарт" цитира вицепрезидента Илияна Йотова, която е признала, че институциите у нас са в дълг към хората с увреждания. Йотова е била гост на откриването на единайстия многожанров фестивал за хора с увреждания в Перник. Тя е ангажирала, от името на президентската институция, да организира, наесен, голяма обществена дискусия за това какъв закон е нужен на инвалидите.
Режисьорът Николай Акимов заявява, в интервю за "24 часа", "Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с българската азбука". Акимов е режисьор на излезлия наскоро документален филм "За свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука". Основната теза на филма е, че българите са имали азбука преди двамата свети братя да създадат глаголицата. 
Всички излизащи днес вестници цитират отговора на ГЕРБ на писмо на лидера на БСП Корнелия Нинова за проектодоговора с Македония. "Проектът за договор с Македония е достъпен за всеки депутат" е заглавието в "Труд". "Телеграф" допълва и че премиерът Бойко Борисов е отговорил на писмото на Нинова, която поискала да знае българската позиция. Борисов е подчертал, че, по принцип, документи като този се оповестяват едва след подписването им, докато ГЕРБ го прави достояние на всички предварително. "Стандарт" избира като акцент за темата друг цитат от премиера "Стабилна Македония е в наш интерес" и добавя цитат от Корнелия Нинова "Подкрепяме усилията за добри отношения". Заглавието на "24 часа" е "И БСП иска да пише в пакта със Скопие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!