Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Доналд Тръмп е специален гост на празненствата за Националния празник на Франция

| обновлено 14.07.17 12:43
Фото: ЕПА/БГНЕС

Франция чества днес националния си празник. Специален гост е президентът на САЩ Доналд Тръмп. След вчерашната си работна си среща с френския си колега Еманюел Макрон днес той присъства на тържествения военен парад, посветен и на 100-годишнината от включването на САЩ в Първата световна война. Събитието преминава при небивали мерки за сигурност.

"Оперативни заедно" е мотото на днешния военен парад за националния празник на Франция, замислен да излъчи послание за военната техника на страната и френско-американското приятелство. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му домакин Еманюел Макрон наблюдават заедно от трибуната забележителния военен спектакъл. Той започна с паралелно шествие на първите танкове и военни камиони от Първата световна война и техните днешни еквиваленти. 

Франция демонстрира най-новите чудеса на военната си техника. В парада участват над 3700 военни, 210 единици мобилна техника. Гости са 190 американски военни. Френските въздушни патрули Афаджет и американските F-16 прелетяха едни след други в небето над Париж. С небивало медийно отражение сценарият на парада е замислен като привлекателен за младежта. В кампанията си президентът беши обещал да въведе едномесечна обща военна служба.

Паметта на жертвите на миналогодишния атентат в Ница, при който загинаха 86 души, ще бъде почетена с изпълнение на химна на града. Следобед президентът Макрон ще присъства на паметната церемония.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!