Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

И в трите големи поръчки за ремонта на НДК има нарушения, пише "Капитал дейли". Констатациите са в предварителния одитен доклад. Поръчките не са имали ясни критерии, оценявани са от некомпетентно жури, но са придвижвани напред въпреки процедурните нарушения.
  

Темата е водеща за "Труд" под заглавие "Археоложка оценявала офертите за ремонта на НДК". Ивелина Кючукова, дясната ръка на бившия управител Боршош, ръководи и до днес. В комисията нямало нито един архитект или строителен инженер, пише в доклада на външната одиторска фирма "Семпер фортис".

"Скок на такса "смет" в крайните квартали", предупреждава "Стандарт". От 2019 година, за събирането на боклука ще се плаща на човек или според количеството отпадъци. Предстои депутатите да одобрят приетите от правителството промени в Закона за местните данъци и такси, изисквани от европейска директива.

"Сега" пише: "Общините масово вдигат данъци заради финансова немощ". Основна причина е отказът от децентрализация и от реформи, коментира вестникът, като се позовава на анализ на Института за пазарна икономика. Според авторите на анализа, най-лесният начин да се подпомогне финансово местната власт е да се преотстъпят от централната власт приходите от данък "общ доход".

 "Телеграф" цитира статистика на БНБ към март тази година, според която поне 118 земеделци имат депозити в банките от един милион лева нагоре. Най-богати от нефинансовите институции се оказват фирмите от автомобилния бранш - търговия и ремонт. Депозитите на предприятията от строителството също са сред водещите в страната - два милиарда и 500 милиона лева е общата сума.  

15 нелегални мигранти бяха заловени в неделя сутринта след сигнал на депутата Елена Йончева, информира "24 часа". Йончева била на обиколка на границата заедно с бивш служител на МВР, когато забелязала голяма група хора да прескача оградата със стълба откъм Турция. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изрази притеснения за сигурността на народния предсдавител и добави, че тя била придружавана от човек, заподозрян за каналджийство на хора.

"Щетите от градушката в Мездра надвишават 150 хиляди лева", пише "Монитор". Градът и обилните дъждове от 3 юли нанесоха сериозни поражения на инфраструктурата на пет села в общината, става ясно от доклада на специалната комисия, направила оглед.

"Двудневен траур в Бяла", пише "Земя" по повод смъртта на 18-годишния Алекс, пребит пред дискотека в града на 9 юли. Обвиненият за побоя 32-годишен мъж е с криминални проявления, сега е в ареста.

"Дума" излиза с водещо заглавие "Бутат незаконни ромски къщи в Асеновград". Жителите се канят за нови протести, ако общината и полицията не изпълнят обещанията си в срок. Спазено е едно от обещанията - охрана в гробищата. Остават още седем дни за другите , поети от властта ангажименти, за въдворяване на ред и спокойствие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!