Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Национален протест под наслов "Да спрем убийствата на пътя" ще се проведе едновременно в 6 града

Фото: БГНЕС

Национален протест под наслов "Да спрем убийствата на пътя" ще се проведе едновременно в 6 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра. Участниците настояват да бъде променен Законът за движение по пътищата, за да има по-строги санкции. 

В София автошествието ще тръгне в 17 часа от площада пред храм "Свети Александър Невски", след което по магистрала "Хемус" ще стигне до паркинга при Жерково. 
Шествието ще бъде ескортирано от полиция, така че да не се затрудняват участниците в движението.

Основният организатор на националния протест "Да спрем убийствата на пътя" е Румяна Чобанова, съпруга на загиналият при катастрофа служител на Агенция "Пътна инфраструктура" Иван Димитров. На 17-и април мъжът спрял на автомагистрала "Хемус", за да помогне на пострадали при катастрофа, но е бил блъснат от друг автомобил, който освен служителя на "Пътната агенция", удря и мъжа от катастрофиралата кола Йото Ахчийски от Мездра. Днес и неговата съпруга – Наталия Ахчийска – е сред организаторите на протеста в Мездра. 

Участниците настояват да се подобри пътната обстановка и да се вземат конкретни действия от властимащите. Ева Попова от клуб "Безопасни улици": 
Ние искаме да се актуализира стратегията по пътна безопасност, защото тя е доста остаряла. Също така се обединихме около искане за създаване на Агенция за пътна безопасност, която да провежда цялостната политика, анализ на информацията и предприемане на комплексни мерки и конкретен план, където да се посочва кой какви задачи и отговорности ще има.

Във Варна протестът ще се проведе пред входа на Морската градина, в Русе – пред Общината, в Пловдив – по бул."Санкт Петербург", в Мездра – на входа на града откъм Враца и в Бургас протестът ще се проведе по улица "Транспорта" по пешеходната пътека на Валя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!