Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

"Ножицата бедни – богати се разтваря все повече", пише "Труд" на първа страница. За месечната издръжка на четиричленно семейство са необходими 2287 лева, по изчисления на КНСБ. 32 на сто от населението на страната живее в материални лишения. Отчетено е поскъпване на храните и сметките за комунални услуги, докато доходите не компенсират този ръст на разходите.

"Земя" допълва темата със заглавието: "Пет милиона и петстотин хиляди българи нямат пари да преживяват".

"Спорът за продажбата на земя на чужденци се изроди в патриотарство", коментира вестник "Земя". Истерията от последните дни е с цел да прикрие провала на българските политици в земеделието. В популисткото говорене се пропускат важни неща, като например защо България е лидер в Евросъюза по концентрация на собственост на земеделска земя или защо пропадна по-голяма част от нашенското производство на плодове и зеленчуци, коментира изданието.

"Дума" предлага интервю по темата с депутата от БСП Светла Бъчварова, която казва, че в други европейски страни има изискване към чужденеца, който ще купува земеделска земя, да я обработва.

Парламентът променя над 60 закона накуп до ваканцията заради свидетелството за съдимост, пише "24 часа". Директорът на наскоро създадената Агенция "Електронно управление" Росен Желязков е казал за вестника, че документите са подготвени и ще минат на първо четене преди летния отпуск на депутатите. Той подчертава, че достъп до данните за съдимост ще имат само държавните институции. Частните фирми могат да имат свои изисквания за необходимите документи от постъпващия на работа, които да включват дори документ за сключен брак или бракоразводно решение.

"Стандарт" съобщава за започващият днес строеж на новата трета линия на метрото от "Красно село"  към Околовръстното шосе в близост до Горна баня. Отсечката е 3 километра и 800 метра.

Според декана на Икономическия университет във Варна, професор доктор Стоян Маринов, чуждите работници по морето излизат по-скъпо на бранша от българските. В интервю за "Монитор", той подчертава, че кадровият проблем красноречиво говори за необходимостта държавата да преосмисли политиката си за подготовка на квалифицирани туристически кадри. Професор Маринов оценява положително предприетите мерки от управляващите мерки за контрол на туристическите дейности тази година.

"Телеграф" пише, че именитият ни актьор Йосиф Сърчаджиев е поредната жертва на побой на улицата. Той направил кротка забележка на циганче, което беряло липов цвят от дърво в центъра на Ловеч, като чупело клоните. Веднага цяла група роми се нахвърлила върху актьора. Сега той е на легло и трудно комуникира, като се моли да оцелее.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!