Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хиляди членове и симпатизанти на левицата се събраха под връх Бузлуджа на традиционния събор

| обновлено 29.07.17 15:32
Фото: Венелина Попова

Хиляди членове и симпатизанти на левицата се събраха под връх Бузлуджа на традиционния събор на социалистическата партия, която отбелязва 126-годишнината от основаването си. 

От трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща партията да спечели следващите парламентарни избори. Тя изрази  увереност, че БСП може и трябва и ще управлява България. 
Лидерът на социалистите обеща още на хилядното множество заедно да си върнат държавата, заграбена в годините на прехода от задкулисието и политико-икономическата мафия. За да се случи това, посочи Нинова, е необходимо да започнат дебати за създаването на един съвършено нов орган, който ще разследва корупцията по високите етажи на властта. Неговият председател да бъде посочен от президента Румен Радев, а парламентът да го избере с абсолютно мнозинство. Това, според лидера на БСП, ще бъде реална стъпка към истинска съдебна реформа. 

От трибуната Нинова заяви: Нашето общество се раздира от омраза и агресия. Емблемата на първото правителство на Бойко Борисов беше българи, които се самозапалват от отчаяние. А емблемата на третото правителство на Борисов може да стане "българи бият българи", опасява се лидерът на социалистите. 

За паметника на върха Корнелия Нинова  посочи: Въпреки, че правителството не ни позволи да възстановим и оставим на децата си тази история, ви давам дума, че рано или късно това ще стане.
Участници в събора коментираха:
Аз напълно подкрепям идеята за възстановяването на паметника в същинския му вид. 

Аз бих вкарал и някои нови елементи, но общо взето трябва да е във вида, в който е бил тогава.

Първо паметникът не идеализира режима. Какво разделя паметника? Той е едно уникално, световно постижение на архитектурата.


СнимкаДа поздравят българските социалисти на Бузлуджа пристигнаха и официални делегации и фолклорни ансамбли от Румъния, Македония и Гърция.

Съборът започна в местността "Историческа поляна". Поднесени бяха венци и цветя на барелефа "Основоположници на социалистическото движение", на паметника на Хаджи Димитър и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!