Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Акценти от чуждестранния печат

Договорът за добросъседство с България е една от основните теми в македонския печат, предаде Радио „Свободна Европа" в своята македонска версия.
Нова Македония“ , „Свободен печат“ и „Вечер“ оповестяват информацията от пресконференцията на премиера Зоран Заев във връзка с договора за добросъседство с България.
„Нова Македония“ цитира министър-председателя, че "България подкрепя приемането на Македония в ЕС, без да поставя условия" и че "Договорът ще бъде подписан на македонски език, съгласно конституцията на Македония и на български език, съгласно конституцията на България".
„Свободен печат“ на първа страница съобщава, че "Правителството обяви текста на договора с България - Споразумението е завършено.
„Вечер“ излиза със следното заглавие, което обобщава изявлението на премиера "Споразумението е в съответствие с националните интереси на Македония". Също така вестникът пише и новината, че "Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ искат от парламента да реши дали ще подпише договора с България".
Порталът „Курир.мк“, както и „Вечер“, публикуват и призива от 26 македонски историци "за защита на конституционното име, език и история".
Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ изисква изменения в текста на договора за добросъседство между Македония и България, въпреки че вече е приет от правителствата на двете страни, предаде македонската медия “Алсат-М“.
В бързината да подпише договора за добросъседство с България, македонското правителство забрави националните интереси. Политическите партии реагираха остро на договора, който вчера беше оповестен от министър-председателя Зоран Заев, предаде македонската медия “Сител“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!