Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нападателят от Хамбург е от палестински произход

Фото: ЕПА/БГНЕС

Нападателят от Хамбург, който в петък уби с нож един човек и рани шестима, е 26-годишен палестинец, роден в Саудитска Арабия. Властите са имали информация, че той е ислямист и е предстояло да бъде експулсиран, съобщи германската полицията.

Ахмед ал Х. нападна с кухненски нож случайни минувачи и клиентите в един супермаркет в северната част на Хамбург вчера малко след 15 часа местно време. При нападението загина 50-годишен мъж. Ранени са 50-годишна жена и мъже на 19, 56, 57 и 64 години. На пресконференция днес властите съобщиха какво е известно досега по случая. Мъжът е живял в Швеция и Норвегия, пристигнал е в Германия през 2015 г., след като в Норвегия му е отказан бежански статут. През 2016 г. получава отказ за такъв и в Германия. Съгласява се да напусне страната, но тъй като няма документи, се налага процедура по издаването им от палестинското посолство в Берлин. Ахмед сътрудничи на властите и не е смятан за сложен случай.

В същото време негов приятел сигнализира в полицията, че Ахмед се е променил. Спрял е да пие алкохол и цитира Корана. Започват да го наблюдават, но не откриват у него връзки с други радикални ислямисти. Мъжът показва и лабилно психическо поведение. Експулсирането е щяло да стане до седмици, но става нападението.

След атаката палестинецът се опита да избяга, но бе подгонен от минувачи със столове, които успяха да го заловят. При задържането му са го ранили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!