Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Французи критикуват плана на президента Еманюел Макрон да създаде официална позиция първа дама

Еманюел Макрон и Брижит Макрон
Фото: ЕПА/БГНЕС

Французи протестират срещу проекта на президент Еманюел Макрон за даване на официален статут на първа дама на съпругата му Брижит. Онлайн петиция срещу идеята вече е подкрепена от над 200 000 души.

За или против статута на първа дама на Франция - полемиката смути лятното спокойствие на французите. Числото на противниците расте, това личи от петицията, отправена до премиера Едуар Филип и до самия президент Еманюел Макрон. Инициатор е асоциацията "Национално равенство". Според нейния председател Тиери Валет няма никаква причина съпругата на държавния глава да получава бюджет от обществените фондове. За момента Брижит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, двама секретари и двама души охрана. Това е достатъчно! - отсича той. Възраженията се опират и на парадокса, че въпросът се обсъжда точно по време на приемането на закона за почтеност в политиката, който ще забрани назначаването на членове на семейството за сътрудници във френския парламент и други държавни служби. Според проучване на YouGov 68% от французите не одобряват статут на "първа дама".

И все пак узаконяването на обществената роля на съпругата на президента беше едно от обещанията в предизборната кампания на Еманюел Макрон, решил по този начин да сложи край на френското лицемерие, както обясняваше той. Обществената и хуманитарна активност на спътниците на френските президенти е старо неписано правило - с такава дейност бяха запомнени Даниел Митеран, Бернадет Ширак, Сесилия и Карла Саркози. Американизацията на стила на Макрон обаче се забеляза още в първите му стъпки като президент. Неговата съпруга и най-близко доверено лице Брижит Макрон зае небивало широко място и в медийното пространство.

След силната предизборна подкрепа обаче френските медии поохладняха към новия президент, който видимо ги избягва. Това, както и непопулярното решение да прокара трудовата реформа без парламентарни дебати, смъкнаха рейтинга му с около 10 пункта - рекорден спад в сравнение с предшествениците му в началото на президентския мандат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!