Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Според "24 часа", днес ГЕРБ ще сезира прокуратурата за изграждането на три части от "Цанков камък". Едната от тях е за изплатени един милиард лева. От управляващата партия ще призоват държавното обвинение да посочи конкретни виновници.
Водещата тема на "Монитор" днес е за втория опит на държавата да спре реекспорта на лекарства. Пациентите не могат да си осигурят инсулин, онколекарства и медикаменти за овладяване на нервни разстройства. Най-малко хиляда лекарства ще влязат в забранителен списък, е научил вестникът.
"Сега" информира: "България е лидер в Европа по доплащане за здраве". Анализът е на база данни на Световната здравна организация и Европейската комисия. Основната част от  допълнителеното плащане у нас е за лекарства, след което идва потребителската такса за джи пи и заплащане при болничен престой.
Вестниците коментират проверките в курорта Слънчев бряг, на които е присъствал вицепремиерът Валери Симеонов. Представители на бизнеса го обвиняват, че иска да съсипе курорта, млади хора са го освиркали и са скандирали "оставка", пише "Стандарт" . Симеонов обаче се е заканил да продължи с акциите си всяка нощ и то не само там, но и по цялото Черноморие. Според "Дума", вицепремиреът Симеонов тараши Слънчев бряг. "За среднощни обиколки по дискотеки и барове има униформени. Инспектори би трябвало да проверяват данъчната документация...", коментира опозиционното издание.
По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата, през август храните са поскъпнали, информира "Труд". Регистрирано е увеличение на цените на едро при млечните продукти, пилешкото месо, колбасите, фасула и брашното. Поевтинели са зеленчуците и плодовете, съвсем нормално за сезона. Доматите са се търгували през август, на едро, за 86 стотинки на килограм.
Проверка на "Телеграф" показва, че в Гърция доматите струват един лев за килограм. Хубавите нашенски розови домати се продават по 2,50 тук. Свинското месо в Румъния пък струва наполовина спрямо нашето. Минералната вода, на която сме богати, също е доста по-скъпа у нас.
Повече от половин година четири браншови организации от преработвателния сектор не могат да рекламират българските продукти зад граница заради безумни съдебни дела, разказва вестник "Земя". Необходима е бърза реакция на нашата администрация, пише изданието.
"Предстоят фундаментални промени в Административно-процесуалния кодекс", пише "Капитал дейли" и допълва "Законопроектът вече предизвика множество критики от професионални и обществени организации". Депутатите приеха, на първо четене, в края на юни законопроекта за изменение на АПК, припомня вестникът. Едно от най-обсъжданите изменения е увеличаването на таксите при обжалване както и въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!