Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Хиляди каталунци и чужденци демонстрираха срещу тероризма в Барселона

Фото: БГНЕС

Близо половин милион души са участвали в шествието срещу тероризма в Барселона, съобщи полицията на каталунската столица. С участието си в марша те показаха единство след двата терористични акта миналата седмица, при които радикализирани мюсюлмани убиха 15 души. 
Испанският крал Фелипе VI, премиерът Мариано Рахой и лидерът на Каталуния Карлос Пучдемон се присъединиха към жителите на Барселона и много граждани от други държави в протестния марш срещу терора. Хората носеха плакати с призиви за мир и скандираха "Не ни е страх!". В множеството имаше и униформени полицаи, лекари с бели престилки, пожарникари с шлемове както и представители на мюсюлманската общност в града. 
Най-лошото, което може да ти сторят е да ти отнемат свободата и точно това ни направиха онзи ден. Ако изгубиш свободата си, губиш всичко. Да нямаш свобода да се разхождаш из града, в който живееш, или който си отишъл да посетиш като турист, е много трудно. Видяхме Париж, Ница, Лондон и дори Ню Йорк, но случващото се там беше далеч. Много е тежко, че ни отнеха свободата у дома, заяви жител на каталунската столица.
Демонстрация срещу терора имаше и в намиращия се близо до Барселона град Рипол. Сестрата на двама от заподозрените за нападенията Хафида Укабир заяви. 
Искаме да заявим ясно днес тук в Рипол: Не на тероризма, не на насилието и да на мира!  Трябва да работим всички заедно, за да попречим това да се случи отново.
Братята Муса и Дрис Укабир са част от терористичната клетка от 12 души, планирали и извършили нападенията в Каталуния. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!