Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Красимир Вълчев: Над 11 хиляди експерти ще работят за връщане в клас на отпадналите ученици

Красимир Вълчев
Фото: БГНЕС

Повече от 11 100 експерти в цялата страна ще работят за връщане на отпадналите ученици в класните стаи, заяви в Арбанаси министърът на образованието Красимир Вълчев.

Екипите ще продължат да работят и след началото на учебната година. Механизмът ще бъде разширен с мерки за задържане на учениците в образователната система.

За да бъдат задържани децата в училище, Министерството на образователното и Министерството на труда и социалната политика ще внесат предложения за увеличаване на помощите, обвързани с посещението в училище, посочи в Арбанаси министърът на образованието Красимир Вълчев:

Училището, респективно учителят да може да предлага семейните помощи за деца да се изплащат в натура, когато детето има нужда от конкретни неща, за да посещава училище.

Между 130 и 150 хиляди са напусналите училище ученици, които трябва да бъдат върнати в класните стаи, каза още министърът на образованието Красимир Вълчев по време на семинар с учители в комплекс "Камчия" край Варна:

Между 130-150 хиляди са деца, които очакваме по тази линия. Ще бъдат осигурени необходимите средства. Да, някъде със сигурност ще има проблем с недостиг на материална база, особено там, където са струпани много деца от уязвими групи. Ние работим и по тези казуси, работим и по казусите, когато някой види дете, което е на улицата в учебно време, вместо да е на училище да подаде сигнал, то да бъде идентифицирано и да бъде вкарано в училище.

Министър Вълчев заяви, че са готови новите учебници за втори и шести клас. Той увери, че до 15 септември те ще бъдат доставени в 90 до 95 на сто в училищата:

Дори и да има някъде закъснение, то ще бъде минимално и мисля, че няма да попречи за стартиране на учебната година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!