Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Един по-различен поглед на напрежението между Пхенян и Вашингтон дава първа страница на "Труд". След ядрения опит на Северна Корея - Златен взрив на световните борси, пише изданието. Златото достигна най-високата си стойност от една година насам, след като през уикенда Северна Корея направи шест ядрен опит и то с водородна бомба. Вестникът цитира финансовия експерт и бивш служител на ЦРУ Джим Рикардс, според когото поскъпването на златото тепърва започва.

Търсим близо 180 доброволци за председателството на ЕС, казва в интервю за "Труд" ресорният министър Лиляна Павлова. Тя допълва, че поканата за набирането им е пусната до всички университети, желаещи да помогнат. Срокът за подаване на заявления е 10 октомври. Доброволците ще получат сертификат, с него ще се покрият задължителните стажове, които имат студентите, казва още Лиляна Павлова.

Ислямизацията на циганите е сред най-големите заплахи за териториалната цялост на страната, пише "24 часа", позовавайки се на отчет на Държавната агенция "Разузнаване" за първото полугодие на 2017 г. Маргинализираните общности в гетата все по лесно се поддавали на влияние на чужди емисари, които пристигали от Турция и ислямския свят, допълва вестникът.

Вестник "Земя" пише на първа страница: "Нов рекорд при зърното, отдавна не се е случвало повече от половината от прибраното жито да е добро за хляб". Този факт ще постави фермери и търговци в много добра позиция при износ на зърно. По информация на Министерството на земеделието, дори фуражната пшеница тази година е с по-добри хлебопекарни качества.

Българският кашкавал е по-евтин в Мюнхен, пише на първа страница "Монитор". Според проверка на изданието 300 грама кашкавал от една от известните марки у нас струва 7,60 в онлайн магазин в Германия, докато в родните супермаркети цената му е 9,50 лв.

Темата за хранителните магазини продължава и на първа страница на "Сега".70% от стоките в хипермаркетите са българско производство, кварталните магазини НЕ са на изчезване, пише "Сега", като се позовава на проучване на Института за пазарна икономика.

"Италия твърди, че питейната вода в България е опасна", пише вестник "Дума". Министерството на външните работи на Италия отправя скандални препоръки към пътуващите у нас, твърди лявото издание. В сайта на ведомството, в секция "Санитарна сигурност", има съвети да се измиват внимателно плодовете и зеленчуците и да се предпазват от болести, пренасяни от комари, характерни най-вече за Африка или Азия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!