Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Идеално за плаж до края на септември, съобщава "Труд". Цените по морето падат с до 60 на сто. В Созопол предлагат нощувка в хотел на плажа за 16 лева, а във Варна има дори 10 лева на вечер за преспиване в квартира.

Статистиката отчита два пъти повече изгорели гори през това лято заради пожара в Кресна, съобщава "24 часа" и цитира директора на "Пожарна безопасност" главен комисар Николай Николов. Изданието предлага днес интервю с Николов, в което той казва още, че изгорелите площи са два пъти повече тази година в сравнение с миналата. Главният комисар е на мнение, че телефон 112 не е най-точното място за сигнали към пожарната служба.

Жената с висше образование у нас ражда едно дете, но мечтае за две, информира "24 часа". Софийският университет и БАН организират дискусия за демографските ни проблеми.

Спира се продажбата на газирани безалкохолни напитки със захар в училищата, пише "Монитор". Очаква се мярката да стане част от европейска директива, а това означава задължително изпълнение. Мярката е заради влошеното здраве на децата в Европа, българчетата са пети по затлъстяване на континента.

"Гърци крадат тракийското ни злато", пише "Телеграф". В норвежки музей са изложени 600 експоната от най-различни златни съкровища, открити в нашите земи. Гръцки младежи обяснявали на посетителите, че това е гръцка експозиция, държали се агресивно, разказва за вестника българка, живееща в Норвегия.

Евродепутат е получил 200 жалби срещу българските граничари, съобщава "Сега". Холандският евродепутат Кати Пири е написала писмо до колегата си Ангел Джамбазки по този повод. Според нея едни и същи проблеми, описани от големи групи хора, се повтарят от години и това е вече структурен проблем.

Над осем хиляди са незаетите длъжности в армията, информира "Труд", позовавайки се на данни на неправителствения сектор. Според офицера от резерва Иван Иванов - бивш заместник-министър на отбраната, секторът е в кома. Техниката в армията също е зле, допълват резервистите.

"Със законно оръжие у нас се вършат повече безобразия" - това е заглавието на коментар в днешни брой на вестник "Сега". Ако не се ограничи броят на законно притежаваното оръжие, сигурно е, че пак ще надделеят бабаитлъка, търговските интереси на оръжейното лоби, ведомственото самочувствие и държавната безотговорност, което гарантира нови безсмислени жертви, пише в коментара.

Само за няколко дни, актьорът Стоян Алексиев бил уволнен и след това възстановен на работа в народния театър, пише "Телеграф". Популярният 66-годишен актьор получил заповед за пенсиониране, която после била отменена.

"Монитор" предлага на две страници разсъждения на тема какво ни даде и какво ни отне промяната на обществено-политическия строй и управлението на страната на 9 септември 1944 г. Приписват на така наречената народна власт безплатно образование и медицински грижи. Превратът отнема на България короната, а на българите - нивите и бизнеса, пише още  вестникът. 

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!