Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

3 декара ягодова градина засадиха в района на "Държавно горско стопанство Рилски манастир”

Фото: Кирил Фалин

Собствена ягодова градина на площ от около 3 декара засадиха в района на горско стопанство "Рилски манастир”, съобщиха от Югозападното държавно стопанство. Градината ще се отглежда с доброволния труд на горските служители.

Със средства от стопанската дейност в горски разсадник край село Стоп са засадени 17 400 растения. Използвано е свободното пространство в генеративната градина от бяла акация, на площ от около 5 декара. Ягодовите насаждения са от сорта "Клери" - един от най-ранните и интензивни със средно висока продуктивност и много добри вкусови качества на плодовете. Разсадът е сертифицират, доставен е от Италия. За да бъдат осигурени максимално добри условия за плодовете, горските служители са изградили и капково-напоителна система, която ритмично да водоснабдява ягодовото насаждение. Напролет се очаква при това добра първа реколта, която ще е за директна консумация. Ако производството на ягоди се окаже печеливш бизнес, се обмисля увеличаване на градината, каза директорът на "Държавното горско стопанство Рилски манастир" инж.Георги Капзималски.

Да се засаждат култури, нехарактерни за горския сектор и дейности, не е нещо ново. Дълги години горските гледали картофи, в някои стопанства имат кошери и пчели, и добиват мед, казаха работещи в системата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!