Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"В България няма данни за тревога със сигурността на местата, където се продават детски храни", успокоява от първа страница "24 часа". Повод е информацията за изнудвач в Германия, който е сложил отрова в детски храни в най-големите търговски вериги за храна и бебешки стоки. Той иска да получи десет милиона евро до събота, за да спре, пише вестникът. В отделни храни е открит етиленгликол, 100 милилитра от него причиняват смърт при възрастни хора.

Педиатърът д-р Величка Терзиева съветва родителите да подготвят децата си за грипния сезон с комбинирано хомеопатично лекарство, пише още "24 часа".

"Уникално за България лъчелечение спасява онкоболни", информира "Труд". Терапията е, както за доброкачествени, така и за злокачествени образувания. Д-р Мария Влайкова от Пловдив споделя за този успех, тя вече разказа за лечението в интервю за "Хоризонт" в сряда.

Днес, в Световния ден на сърцето, кардиолози консултират безплатно болни от сърдечно-съдови заболявания в цялата страна, съобщава още "Труд". Не е необходимо направление от личния лекар.

"Монитор" пише, че над 780 лекари се проверяват от медицинския одит заради жалби срещу тях. 320 лекари са глобени заради размотаване на клиенти. В ИСУЛ са поискали от пациент 30 лева, за да му напишат рецепта по време на нощно дежурство.

Личните лекари предупредиха, че с намаляване на потребителската такса ще се стигне дотам, че да спрат да приемат пенсионирани пациенти, припомня вестник "Сега". Анализът по темата е озаглавен: "Колко тежи лекарската престилка".

"Три години след взрива в Горни Лом, 74 тона тротил дремят в "Миджур", предупреждава "Телеграф". От Министерството на вътрешните работи алармират, че складираните на територията на завода боеприпаси носят риск за околните села. При взрива преди три години загинаха 15 души, сред които синът на собственика, припомня вестникът.

Вместо да разкрие нови работни места, за да гарантира задължителния тричленен екип, МВР закрива противопожарни служби и участъци, пише вестник "Дума". Мотивът на вътрешното министерство е, че закриваните служби не са достатъчно натоварени. От синдиката "Огнеборец" алармират, че тези мерки ще застрашат живота и здравето на хората в района на тези участъци.

Вестник "Сега" информира, че 3,9 на сто е прогнозният ръст на Брутния вътрешен продукт за следващата година. Това става ясно след заседанието на тристранния съвет вчера.

"Монитор" помества статистика, че българите работим най-малко, само 32 години, за да получим пенсия, докато средната стойност за Евросъюза е 35 години и 6 месеца. Шведите работят 41 години, докато италианците, българите и гърците са с най-малък трудов стаж преди пенсия, отчита Евростат.

Две жени дължат на КАТ по 100 хиляди лева от глоби, съобщава "Телеграф" на първа страница. Двете дами са рекордьори по брой нарушения на пътя. В челната тройка на длъжниците попада и мъж от София, който е натрупал над 100 хиляди лева от санкции за свои нарушения като шофьор, но отказва да ги плати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!