Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Легендата Надя Команечи - посланик на FIG на световното първенство в Монреал

4
Фото: ЕПА/БГНЕС

Легендата в спортната гимнастика Надя Команечи стана посланик на Международната федерация по гимнастика (FIG) на световното първенство в Монреал (Канада). Мисията на румънката е да популяризира спорта на международно ниво. В това си качество носителката на 5 златни олимпийски медала се обърна към младите гимнастички:

Винаги трябва да имаш страст -- страст и търпение. Отнема много време, за да стигнеш до мечтата си, но трябва да се забавляваш с всяко малко нещо, което научаваш всеки ден и всеки ден да го правиш правилно, заяви Команечи по време на церемонията, на която представи медалите, които ще се връчват на победителите в шампионата.

Монреал е градът, който превърна румънската състезателка в легенда. На олимпийските игри през 1976 година, тя е само на 14 години и получава първата оценка 10.00 в историята на спортната гимнастика.

Преди тези Игри най-високата оценка в спортната гимнастика е била 9.95, а таблата на които се изписват оценките – производство на „Омега“ от 1932 година, нямат капацитета да изписват максималния резултат. За тогава, когато румънката получава 10.00 за изпълнението си на смесена успоредка на таблото е изписано 1.00.

На Олимпиадата в Канада Команечи получава 7 максимални оценки – 4 на смесена успоредка и 3 на греда. Печели 5 медала – три златни, два сребърни и един бронзов.

На гимнастическия турнир през 1976 година още три пъти съдиите вдигат максимална оценка от 10.00. Получава ги Нели Ким (СССР) в многобоя, на прескок и на земя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея