Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кр. Вълчев: Ще има три стандарта, по които учебните заведения ще получават средства

Догодина училищата ще получат средно по 4-5% увеличение на бюджетите си

Красимир Вълчев
Фото: БГНЕС

Над 360 милиона лева ще получат училищата догодина. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в днешния Световен ден на учителя. Част от тях ще отидат за 15-процентното увеличение на учителските заплати, с останалите ще се осигурят повече средства за отдалечените училища и там, където се обучават деца от уязвими групи.

Вместо един стандарт за ученик, както е сега, ще има три стандарта, по които учебните заведения ще получават средства, каза министър Вълчев:

Първият е за дете - ученик, вторият – за група - паралелка, третият е за образователна институция – детска градина, респективно училище, което няма да зависи от големината на училището. На ниво първостепенен разпоредител с бюджет или община в общия случай ще остане механизмът за формулата, според който ще се отчитат местни специфични фактори, които водят до различия в разходите. Това ще доведе до повече средства за по-малките училища, общините в отдалечени райони. Също така ще има и отделни средства за училища, в които има концентрация на ученици от уязвими групи.

Училищата ще получат средно по 4-5 процента увеличение на бюджетите си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!