Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Акценти от чуждестранния печат

Военните възможности на НАТО може да не са достатъчни за спиране на евентуална руска агресия към източния му фланг, пише германското списание "Шпигел", позовавайки се на поверителен доклад на алианса. "Способностите на НАТО за оказване на логистична подкрепа на разширената му територия са  атрофирали след края на Студената война", се казва в доклада. "Няма достатъчно гаранции, че дори силите за бързо реагиране на НАТО ще бъдат в състояние да действат бързо, и ако се наложи, за продължителен период", пишат авторите на доклада, до който германското списание е получило достъп. Предстои документът да бъде обсъден от министрите от НАТО
В интервю за изданието, лидерът на Австрийската народна партия и вероятен следващ премиер Себастиан Курц заявява,че  Европейският съюз се нуждае от по-надеждна охрана на външните си граници. 
"Трябва да създадем съвсем нов мандат за службата на ЕС за граничен контрол Фронтекс, да установим защита на външните граници на общи начала, за да не оставим сами гърците и италианците. Австрия е готова да допринесе с полицаи и военнослужещи", заяви Курц пред Шпигел.
По думите му, ЕС трябва да оказва помощ на нелегалните имигранти по външните си граници и да ги връща обратно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!