Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преговори за съставяне на правителствена коалиция в Германия

Фото: ЕПА/БГНЕС

Първите разговори за съставяне на коалиционен кабинет в Германия започнаха днес в Берлин. На масата за преговори седнаха християндемократите, коалиционният им партньор от Бавария - Християнсоциалния съюз, либералите от Свободната демократическа партия и Зелената партия.

Първият пробив в оценяваните като много трудни преговори бе постигнат - четирите партии, участващи в тях се съгласиха, че германските и международните цели за намаляване на вредните емисии трябва да бъдат постигнати на три етапа - до 2020-та, до 2030-та и до 2050 година. Как обаче те ще бъдат постигнати все още е тема на спорове. 

До несъгласия доведе и бюджетата и финансова политика на евентуалната бъдеща коалиция. Въпреки че на предварителните сондирания за преговори четирите партии постигнаха съгласие за бъдещия бюджет, Зелените поискаха той все пак да бъде уточнен още веднъж.  Преговарящите трябва да обсъдят и евентуална обща политика спрямо други спорни теми като бежанците, енергетиката, Европейския съюз. 

От редиците на либералите бе отправена критика и към атмосферата на преговорите: Липсва ни доверие едни към други, а без него няма как да преговаряме, заяви зам.-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубички.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!