Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Частичното бедственото положение в община Бургас остава в сила до понеделник

| обновлено 27.10.17 19:00
Фото: Радио Бургас

До понеделник остава в сила частичното бедственото положение в община Бургас. В Камено то беше отменено тази сутрин. 
Издирването на възрастната жена от залятото село Черни връх продължава. Днес да помогнат на пострадалите при разчистването след водното бедствие се включиха военни и затворници. 

Равнец е най-пострадалото село в Бургаска община. Чистят се улиците, за да се стигне до домовете, социалният патронаж ще доставя топла храна, изпратени са помагала за учениците, каза кметът Димитър Николов. Относно това, което предстои да се направи, Николов посочи:

Трябва да се направи една нова дига в Равнец, която е заляла южната част на селото, защото, ако се случи втори път, и самите къщи вече ще паднат.

Най-засегнатото село в Каменска община е Ливада. Днес беше погребана една от жертвите. Домът на жената е необитаем, разказа нейна близка:

Три варела, пълни със зърно, тая сила ги вдига и ги обръща в земята. Цялата покъщнина е плувала. Всичко беше върху жената.

Опасен остава мостът между Ливада и Тръстиково, обясни кметът на община Камено Жельо Вардунски:

Тежки машини там не биха могли да минат. Мостът между Полски извор-Черни връх - той почти не е останал.

Ливада е с най-голям брой разрушени домове и загинали животни, каза още Вардунски. По думите му, са разрушени много пътища, а два моста са отнесени:
Инфраструктурата в Черни връх и Полски извор е много зле. Ние там скоро правихме ремонт, 130 000 лева бяха вложени. Почти половината път е отнесен. 
Съоръженията ще бъдат ремонтирани с отпуснатите от МС пари, добави Вардунски. Със средствата от общинския бюджет ще се кърпят улиците по селата, където на места настилката е отнесена от водата.
Водолази, дрон и куче издирваха изчезналата Стоянка от Черни връх. Спасителите стигнаха до село Константиново. Утре акцията продължава.
На каква стойност излиза равносметката от изкъртените улици, разрушените мостове и инфраструктура от водната стихия в община Бургас, ще бъде обобщено в понеделник. По всяка вероятност обаче парите ще надвишат четири милиона лева и ще се търсят от Комисията по бедствия и аварии, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Той посочи кои ще бъдат приоритетите:

Първо, да си възстановим неотложните щети, за да могат хората да си стигнат до домовете, защото една част от улиците са недостъпни, и второ, да се направят превантивни инвестиционни проекти.

Бригади работиха  едновременно на критичните точки в общината, 22  души от най-пострадалите при наводнението къщи в село Равнец, ще нощуват в центъра за временно настаняване в Бургас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!