Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Фалит заплашва 20 общински болници. След Нова година много от тях може би ще затворят, предупреждава "Труд" на първа страница. Председателят на Сдружението на общинските болници - д-р Неделчо Тотев, пояснява, че повишаването на минималната заплата ще изисква повече средства за персонала, но цените на клинични пътеки са в размера им от 2006 г. От Лекарския съюз потвърждават, че най-големият проблем за здравеопазването в момента са огромните дефицити на държавните и общинските болници.

Яйцата са по-скъпи от стойностите по Великден, информира "Телеграф". Причина за това е птичият грип в редица страни от Европа. Вестникът помества и данни от доклад на Европейската агенция по лекарствата, според които страната ни е на осмо място в Евросъюза по използване на лекарствени продукти при отглеждане на животни, за да наддават по-бързо.

Според "Капитал дейли" закон създава куп бюрократични пречки в търговията с храни. Става дума за интернет търговията и приети, на първо четене, промени.

Чужди фирми, основно френски, изкупуват българските розоварни, твърдят от бранша пред вестник "Монитор". От години те надуват изкупните цени на розите и така притискат нашите дестилерии.  Другият проблем в бранша е и фактът, че вносни сортове влияят негативно на качеството на родните сортове лавандула.

Министърът на образованието Красимир Велчев заявява в интервю за "Труд": "Имаме най-много средства за образование от десетилетия". Той съветва ръководствата на висшите училища да спрат екстензивното им развитие и разрастване. Според образователния министър броят на студентите ще намалява.

"Искаме оферти за нови самолети Ф-16 и пак за "Грипен", това е съобщил вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за "24 часа". Той казва, че в Сухопътните войски са се отлагали учения заради неизправност на техника, кризата не е само при пилотите. Министърът обещава 12 на сто увеличение на заплатите на някои военнослужещи от догодина.

"24 часа" пояснява как финансовият министър предвижда да се увеличат пенсиите и заплатите. Повишението е заложено в бюджета за 2018-та. Една от мерките е да се сложи таван на обезщетението за безработни.

"Първата доказана безсмислица в Европейския съюз е борбата с корупцията в България", пише вестник "Сега". У нас миналата седмица гостуваха няколко еврокомисари, трогателно беше усилието им да стъпят на поне мъничък здрав терен, който да ги окуражи преди поредния доклад на Еврокомисията през ноември, коментира изданието. По темата вестникът предлага още едно заглавие: "И битката срещу шуробаджанащината се оказа блъф". Повечето мерки, които двете големи партии ГЕРБ и БСП обещаха, не се случиха, показва проверка на вестника.

"Борисов побесня от конгреса на БСП", пише във водещото си заглавие опозиционния "Дума“. Премиерът свика пресконференция, но се скри от обяснения за медиите, коментира вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!