Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Антон Дончев беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза“ на Великотърновския университет

Антон Дончев
Фото: БГНЕС

Изтъкнатият български писател Антон Дончев беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза“ на Великотърновския университет.

Българската нация има път и това е пътят на народните будители, а държавата е длъжник към българските общности зад граница, каза академик Дончев:

Тези хора, които ние наричаме народни будители, са направили нашата карта, българската карта за българския избор и тя е правото на нацията да се бори за своето достойнство.  

Авторът на "Време разделно“ се изказа критично към днешното икономическо развитие на страната, упреквайки управляващите, че поставят ниско летвата пред държавата ни в световното съревнование:

Ако България продължава да се развива с тези темпове, нея няма да я има. Тя ще бъде вън от състезанието. Ние ще бъдем толкова зле, че няма да има с кого да се сравняваме.

Академик Антон Дончев призова за по-голяма грижа на държавата към българските общности в чужбина. Във ВТУ той връчи грамотите на 77 преподаватели, повишени в научна степен и академична длъжност през последната година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!