Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кметът на Трекляно: Твърдото гориво няма алтернатива за най-малката община в България

Фото: БГНЕС

80 кубика дърва за огрев поръча са били поръчани за отоплението на общината в Трекляно и за единственото училище в района – "Св. Климент Охридски", съобщи кметът Радко Петрунов. Твърдото гориво и паленето на печки нямат алтернатива за най-малката община в България, добави той. 

Дървата – по 40 кубика за общинската администрация и за училището – са били на цена по 65 лв. за куб. метър. Те вече са доставени, работници на Общината ги подготвят за горене. 

За газификация в Трекляно е немислимо да се говори, токът пък излиза скъпо. Твърдото гориво е най-евтино и единствено приложимо, категоричен е кметът Петрунов. В училището е сменена дограмата и така ще стане още по-топло и в класните стаи, и в седмичното общежитие, в което пребивават около 30 деца. Ако зимата се окаже тежка, Общината е заложила допълнително средства за още количество дърва. 

Общината е сключила договор за 24 000 лева с пернишка фирма за почистване на междуселските пътища и е напълно готова за зимата, каза още кметът. Местни жители коментират, че населението в 19-те села вече е спаднало под 300 жители, а през зимата мнозина се преместват при близките си в градовете, за да са на топло.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!