Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

"Коледни надбавки за пенсии, но не за всички", пише "Труд" на първа страница и уточнява, че до дни ще се реши дали има пари за бонуси. Обсъжда се кои пенсионери да получат допълнителни пари.

Автобусна фирма осъди пътната агенция заради греда убиец на пътя, пише "Сега". Става дума за инцидент в тунел "Ечемишка" през февруари, при който загина жена.

"24 часа" предлага анализ на тема: "Защо е време за финансист здравен министър". Министър Владислав Горанов постави точната диагноза - системата е неефективна, има лични и корпоративни интереси. Вестникът съобщава, че премиерът Борисов ще посочи следващия здравен министър на 10 ноември.

Държавните енергийни фирми затъват, въпреки увеличените приходи, информира "Сега". Загубата на "Марица Изток 2" расте заради скъпите квоти за парникови емисии. Намалели са рязко печалбите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", сочи изданието.

Осем от десет българи живеят в собствен дом, съобщава "Труд".  Данните са на Евростат. Румъния е водеща в Евросъюза по процент собствени жилища, ние сме на седмо място по този показател.

Според Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, проектът за Закон за храните е узаконяване на грабеж. В частта за водите, пояснява той, има текстове, които ще улеснят крадците с право за ползване на находищата на минерални води. Станчев прогнозира рязко влошаване на бизнес средата.

"Дума" информира, че бившият главен секретар на МВР е злоупотребявал с власт. Констатацията  е на Върховния административен съд. Костов е употребил недопустим натиск при отстраняване на хора от ръководни постове в МВР.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е обещала втори лифт в Банско на среща с представители на местния бизнес, съобщава "Телеграф". Зимният сезон ще бъде открит в града на 16 декември. Все още не са уточнени цените за ски картите.

Сто хиляди българи напират за американски паспорт чрез лотарията за зелена карта, пише "Монитор". 18 500 наши туристи са получили виза за посещение на САЩи миналата година. По информация на Държавния департамент, 1 400 българи са получили миналата година американско гражданство.

Актьорът Стефан Данаилов изповядва живота си в книга, съобщава "24 часа". Изданието представя и друг популярен актьор, Деян Донков, в една от последните му роли - на Калигула.

Популярният йеромонах Никанор, бивш финансов брокер, е дал под съд игумена на Гигинския манастир - отец Евгений, пише в публикация "Телеграф". Евгений купил земя за манастира на свое име и построил сграда с пари от дарения. Според йеромонах Никанор, архимандрит Евгений може да бъде лишен от сан от църковния съд.

На Архангелова задушница западният и средноевропейски митрополит Антоний подчертава: "Молитвата е приносът ни за душите на нашите близки". Той предупреждава, че оставянето на храна върху гробовете е остатък от езичеството, пише "Монитор".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!